Η ένταση στην Ουκρανία αυξάνεται κατακόρυφα

oukrania-26-11
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Μετά την απόφαση της ρωσικής Gazprom να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία, η δεύτερη απάντησε με απαγόρευση πτήσεων για όλα τα ρωσικά αεροσκάφη στον εναέριο χώρο της. Μάλιστα την ανακοίνωση έκανε ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ.

«Η ουκρανική κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει σε όλες τις πτήσεις των ρωσικών αεροπορικών εταιρειών να χρησιμοποιούν τον ουκρανικό εναέριο χώρο. Η Ρωσία ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τον ουκρανικό εναέριο χώρο για προκλήσεις» ανακοίνωσε ο Γιάτσενιουκ στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου στο Κίεβο.

Αυτό φυσικά δεν προκύπτει από πουθενά, ωστόσο ήταν μία κίνηση απάντησης στην απόφαση της ρωσικής δημόσιας εταιρίας φυσικού αερίου. Παράλληλα όμως συνδέεται και με το πρόσφατο γεγονός της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικό στην τουρκοσυριακή μεθόριο. Με τη στάση του ΝΑΤΟ να παραμένει προκλητική απέναντι στη Ρωσία αν και επιθυμεί οι τόνοι να παραμείνουν χαμηλά, η Ουκρανία βρίσκει την ευκαιρία να απαντήσει στην αυξημένη ένταση που διαφαίνεται να παίρνει πάλι το Ουκρανικό.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι η Ουκρανία δεν πληρώνει το φυσικό αέριο που παίρνει από τη Ρωσία, δίνοντας το περιθώριο στην δεύτερη να χρησιμοποιήσει την παροχή του αερίου ως μέσο πίεσης στις μεταξύ τους σχέσεις.

«Η Naftogaz έλαβε το σύνολο της ποσότητας του ρωσικού αερίου που έχει πληρώσει» και «δεν έγινε καμία [νέα] πληρωμή», ανακοίνωσε η Gazprom η οποία για λογαριασμό του Πούτιν έκλεισε και το μάτι ειρωνικά στην Ευρώπη σημειώνοντας ότι ανησυχεί για το «ανεπαρκές» επίπεδο των υπόγειων αποθεμάτων φυσικού αερίου στο ουκρανικό έδαφος, τα οποία προορίζονται για να διασφαλίζουν τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Παλαιότερα άρθρα: