Τί γένους είναι η επιστήμη τελικά…

82ad26a8b7dc0ccc69a1e4d82396c2d5_XL
Διαβάστε επίσης

Η επιστήμη συνεχίζει να αντιμετωπίζεται κατά βάση ως ανδρικό επάγγελμα, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, που συμπεριέλαβε 66 χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα.

Ο μέσος άνθρωπος τείνει να φαντάζεται έναν άνδρα παρά μια γυναίκα σε αυτές τις θέσεις. Μάλιστα, αυτό συμβαίνει κατ” εξοχήν σε χώρες ανεπτυγμένες, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την -κατά τα άλλα πολύ μοντέρνα- Ολλανδία, η οποία βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας των χωρών, όσον αφορά τα ανδρικά στερεότυπα για τους επιστήμονες στον πληθυσμό της.

Στην ίδια λίστα, η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς στη μέση, στην 33η θέση. Για την κατάταξη μιας χώρας συνυπολογίζεται το ποσοστό των γυναικών πτυχιούχων στις θετικές και άλλες επιστημονικές ειδικότητες, καθώς και το ποσοστό των γυναικών μεταξύ του συνολικού εθνικού ερευνητικού-επιστημονικού δυναμικού. Τα δύο αυτά ποσοστά για τη χώρα μας εμφανίζονται στο 37,7% και 36,3% αντίστοιχα (έναντι μόνο 20,2% και 20,4% της «πρωταθλήτριας» των στερεοτύπων Ολλανδίας).

Τα δύο αυτά ποσοστά για τη χώρα μας εμφανίζονται στο 37,7% και 36,3% αντίστοιχα (έναντι μόνο 20,2% και 20,4% της «πρωταθλήτριας» των στερεοτύπων Ολλανδίας).

Η Κύπρος εμφανίζεται στην 25η θέση, ενώ επίσης πιο έντονα, σε σχέση με την Ελλάδα, φαίνεται να είναι τα στερεότυπα σε χώρες όπως η Τουρκία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ρωσία και η Γαλλία. Αντίθετα, μικρότερα έναντι της Ελλάδας εμφανίζονται τα στερεότυπα στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στην Ιταλία, στη Σουηδία, στις ΗΠΑ κ.α.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ψυχολόγο Ντέιβιντ Μίλερ του Πανεπιστημίου Northwestern του Ιλινόις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό εκπαιδευτικής ψυχολογίας «Journal of Educational Psychology», σύμφωνα με το «Science», τόνισαν ότι «τα στερεότυπα που συσχετίζουν την επιστήμη με τους άνδρες, συναντώνται σε όλο τον κόσμο, ακόμη και στις υποτιθέμενες χώρες με προχωρημένη ισότητα των δύο φύλων».

Η μελέτη βασίσθηκε σε στοιχεία περίπου 350.000 ατόμων, από πέντε ηπείρους, που απάντησαν σε ένα online ερωτηματολόγιο. Το 60% ήσαν γυναίκες και η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 27 ετών.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, παραμένει αναπάντητο ένα πελώριο «γιατί», όσον αφορά στην επιμονή του εν λόγω στερεότυπου.

Παλαιότερα άρθρα: