«Η επόμενη ημέρα στην Νέα Δημοκρατία και το στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη»

nea-dimokratia
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Νάκος

Η διαδικασία ανάδειξης προέδρου στην Νέα δημοκρατία επιτέλους έληξε. Οι φίλοι και ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας ανέδειξαν αρχηγό της συντηρητικής παράταξης τον Κυριάκο Μητσοτάκη προφανώς ενστερνιζόμενοι την προεκλογική του διακήρυξη για ένα νέο και ριζικά ανανεωμένο κόμμα, με κεντρώες ρίζες ικανό να ανταποκριθεί στα προβλήματα της εποχής και επαναφέρει τη δυναμική αίγλη της Νέας Δημοκρατίας των παλαιότερων εποχών.

Σύμφωνα με πολλούς η επόμενη μέρα διαμορφώνει ένα νέο πολιτικό τοπίο το οποίο δεν εγκλωβίζεται αποκλειστικά και μόνο στον χώρο της ΝΔ, αλλά θα θέτει ως άμεση προτεραιότητα μια ανανεωτική ατζέντα, η οποία πέρα από την διευρυνση της παράταξης σε ιδεολογικό επίπεδο θα προσπαθήσει να προκαλέσει το ενδιαφέρον δυνάμεων και από άλλους χώρους και δεξαμενές ψηφοφόρων οι οποίοι έδειχναν παραγκωνισμένος τα προηγούμενα χρόνια.

Το μεγάλο στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι όσο το συντομότερο δυνατόν η Νέα Δημοκρατία να οριοθετήσει τα διαχωριστικά όρια του κόμματός του από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και να προσδιορίσει με σοβαρές και οικονομικά τεκμηριωμένες προτάσεις την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην υπό εξέλιξη διαπραγμάτευση η οποία εγκυμονεί ακόμη και την στιγμή που ομιλούμε σοβαρούς κινδύνους.

Επιπροσθέτως μια ακόμη εκκρεμότητα που θα πρέπει να τελειώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα είναι η λεγόμενη μεταρρυθμιστική ανανέωση της παράταξης μέσα στο χρονοδιάγραμμα οπου ο ίδιος ο Κυργιακος Μητσοτάκης έχει προκρίνει δηλαδή εκείνη της έξ ολοκλήρου μεταμόρφωσης της Νέας Δημοκρατίας μέσα σε 111 ημέρες. Αυτό θα περιλαμβάνει τόσο την θεσμική μετεξέλιξη του κόμματος που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής , όσο και την μεταστροφή του από κόμμα θέσεων και καρεκλοκένταυρων σε κόμμα αξιοπιστίας και σοβαρότητας ικανό να αντιμετωπίσει τα σύγχρονα προβλήματα με μια διαφορετική οπτική ανανεωτικού χαρακτήρος.

Παράλληλα αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την χθεσινή του νίκη, καθως ο πολιτικός του αγώνας καθόλη την διάρκεια της εκλογικής αναμέτρησης ήταν έντιμος και σοβαρός μα πάνω απ’όλα κατάφερε να κρατήσει έξω απο τα όρια της πολιτικής του ατζέντας την γάγγραινα του δημοσίου διαλόγου την λεγόμενη παραπολιτική. Αυτό το ποιοτικό στοιχείο αλλά και οι τεχνικά και η financial adjustment των προτάσεων του ήταν τα κλειδιά για να ξεκλειδώσει τις καρδιές των νεοδημοκρατών που μέχρι και την τελευταία στιγμή αμφιταλαντεύονταν.

Τέλος, η επόμενη ημέρα πρέπει να βρει την Νέα Δημοκρατία μεγάλη,ενωμένη, ανανεωμένη και ικανή να αντιμετωπίσει το «τέρας» του λαϊκισμού που ακούει στο όνομα Σύριζα, και που όσο περνάει ο καιρός αποδεικνύει στους πολέμιους του πως δεν θα πέσει ως « ώριμο φρούτο» αλλά θα επιδιώξει έως και την ύστατη στιγμή την εκ νέου καλλιέργεια του στις καρδιές των Ελλήνων.

Παλαιότερα άρθρα: