Η Εσθονία σηκώνει φράκτη στα σύνορα με τη Ρωσία

fraktis
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Το σχεδιασμό ενός φράκτη μήκους 110 χιλιομέτρων στα σύνορα με την Ρωσία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Εσθονίας. Το συρματόπλεγμα θα έχει ύψος 2,5 μέτρα και θα καλύπτει τα σύνορα Εσθονίας – Ρωσίας εκτός από τις περιοχές των ελών. Η κατασκευές θα ξεκινήσουν το 2018, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, Τόμας Βιξ.

Αιτία αυτού του σχεδίου αποτέλεσε η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία τον Απρίλιο του 2014 και η κλιμακούμενη ένταση στην περιοχή με τις μάχες μεταξύ αυτονομιστών και του ουκρανικού στρατού.
Το Ταλίν μελετά αυτό το σχεδιασμό από πέρσι, σύμφωνα με τον κ. Βιξ. Ο φράκτης «θα διασφαλίζει 24 ώρες το 24ωρο την προστασία των συνόρων της Εσθονίας και του χώρου Σένγκεν» από το 2019, δήλωσε ο ΒΙξ και συμπλήρωσε ότι «οι πληροφορίες που θα συγκεντρώνονται από τις τεχνικές εγκαταστάσεις θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αποδείξεις σε περιπτώσεις διασυνοριακής εγκληματικότητας, όπως για παράδειγμα σε υποθέσεις λαθρεμπορίου ή εμπορίας ανθρώπων».

Το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό ότι μόνο θετικά δεν κινούνται οι σχέσεις της Ρωσίας με τις ευρωπαικές χώρες μελη στα σύνορά της. Μάλιστα το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου της Εσθονίας, σημείωσε στις δηλώσεις του ότι ο φράκτης θα αποτελέσει προστασία για την Εσθονία αλλά και το χώρο του Σένγκεν, σηματοδοτεί την κίνηση αυτή όχι μόνο ως πράξη επί των διμερών σχέσεων Εσθονίας-Ρωσίας αλλά επί των σχέσεων ΕΕ και Ρωσίας. Η κατάσταση προς το παρόν βρίσκεται φαινομενικά στον πάγο, ωστόσο δεν είναι απίθανο ένα νέο θερμό επεισόδιο να προκαλέσει αναζωπύρωση της έντασης, πολύ πριν προλάβει η Εσθονία να «σηκώσει» φράκτη.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παλαιότερα άρθρα: