Η Γαλλία θυμάται | Ένας χρόνος απ’την επίθεση στο Charlie Hebdo!

charliehebdo
Διαβάστε επίσης

Γράφει η Δήμητρα Πραντάλου

Σαν σήμερα, 7 Ιανουαρίου 2015, το σατυρικό περιοδικό Charlie Hebdo δέχεται επίθεση στα γραφεία του από φανατικούς ισλαμιστές. Συνολικά τα θύματα ήταν 17, ενώ 22 τραυματίστηκαν. Η ημέρα εκείνη σηματοδότητε την αρχή μιας εφιαλτικής χρονιάς όπως αποδείχτηκε στην συνέχεια, αλλά η δύναμη και η ελευθερία της έκφρασης δεν νικήθηκε από τον φόβο. Οι Γάλλοι πολίτες αφήνουν από το πρωί λουλούδια μνήμης για τα αδικοχαμένα θύματα, ενώ το κλίμα δεν θα μπορούσε να μην είναι βαρύ αφού δύο μήνες πριν το Παρίσι δέχτηκε την πιο τρομαχτική επίθεση.

Πριν ένα χρόνο λοιπόν, τα αδέρφια Κουασί εισέβαλλαν στα γραφεία και δολοφόνησαν εν ψυχρώ τους εργαζομένους στο όνομα του Μωάμεθ. Η κοινωνία συγκλονισμένη απ΄το γεγονός, 5 ημέρες μετά βγήκε σύσσωμη στους δρόμους και συγκεκριμένα στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ για να διαδηλώσουν ενάντια στον φόβο. Το σύνθημα τους δεν ήταν άλλο απ΄το #jesuischarlie που βρισκόταν σε κάθε πανό και κάθε στόμα.

Το Charlie Hebdo είχε βρεθεί αρκετές φορές στο στόχαστρο εξαιτίας των σατυρικών εξωφύλλων του ενάντια στον Μωάμεθ. Παρ’όλα αυτά δεν πτοήθηκε και δεν υπέκυψε στον τρόμο, γι’αυτό και λίγες ημέρες μετά κυκλοφόρησε τεύχος ως απάντηση στην επίθεση των ισλαμιστών. Εκατομμύρια οι πωλήσεις του.

Με αφορμή την επέτειο, έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις με κορυφαία και μεγαλύτερη αυτή της Κυριακής στην πλατεία Δημοκρατίας. Εκεί θα τιμηθούν όλα τα θυμάτα που γνώρισε φέτος η παριζιάνικη πόλη από τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Ο Γάλλος Πρόεδρος έκανε μάλιστα τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας στην οποία αναγράφεται: «στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης κατά της ελευθερίας της έκφρασης που διαπράχθηκε στα γραφεία«.

Ο διευθυντής του περιοδικού Ρις, μίλησε για τα γενικότερα ζητήματα, που έχουν αναδειχθεί στην γαλλική κοινωνία με αφορμή την επίθεση. «Το Charlie Hebdo ανέκαθεν υπερασπιζόταν την κοσμικότητα. Είναι αληθές ότι έγινε ολοένα δυσκολότερο να διασφαλίσει αυτήν την αντίληψη. Διαρκώς πλήττεται, δέχεται επιθέσεις, αμφισβητείται και παρουσιάζεται ως φονταμενταλισμός. Έχουν έρθει τα πάνω κάτω», ανέφερε.

Τέλος, το περιοδικό κυκλοφόρησε και το επετειακό του τεύχος που αναμένεται να διανεμηθεί και εκτός Γαλλίας με τίτλο: Έναν χρόνο μετά, ο δολοφόνος διαφεύγει».

charlie hebdo

Παλαιότερα άρθρα: