Η Γερμανική Αριστερά ψηφίζει για πρώτη φορά πακέτο για την Ελλάδα

Germany LEFT
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Φαίνεται πως η αλλαγή της κυβέρνησης στην Ελλάδα είχε και μια ενδιαφέρουσα πολιτική επιρροή στη γερμανική πολιτική σκηνή. Η ψηφοφορία που αναμένεται στο γερμανικό κοινοβούλιο αναφορικά με το πρόγραμμα για την Ελλάδα θα ψηφιστεί για πρώτη φορά με τόσο μεγάλη πλειοψηφία.

Αιτία το γεγονός ότι το Die Linke το γερμανικό αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, θα υπερψηφίσει για πρώτη φορά πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας. Ως τώρα δεν το είχε κάνει ποτέ, διατυπώνοντας δύο κυρίως λόγους για τη στάση του. Ο ένας αφορούσε το γεγονός ότι τα δάνεια παρουσιάζονταν ως χρηματοδότηση για τη διάσωση της Ελλάδας ενώ στην πραγματικότητα παραχωρούνταν στις τράπεζες. Ο δεύτερος λόγος αφορά τα εξαντλητικά για την κοινωνία μέτρα που περιλαμβάνονταν στις συμφωνίες για τα προγράμματα διάσωσης.

Τώρα το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Neues Deutschland αναφέρει ότι το Die Linke θα υπερψηφίσει την παράταση του ελληνικού προγράμματος. Ο επικεφαλής της Κεντρικής Οργάνωσης του γερμανικού κόμματος της αριστεράς, Γκράγκορ Γκίζι, έχει δηλώσει ότι θεωρεί πως η λίστα των μεταρρυθμίσεων που πρότεινε η κυβέρνηση αποτελεί την κατεύθυνση προς μια διέξοδο από την λογική της λιτότητας και της φτωχοποίησης. Ο Γκίζι άλλωστε έχει εκφράσει την απόλυτη στήριξή του στην ελληνική κυβέρνηση συμπληρώνοντας ότι «Οι επόμενοι μήνες πρέπει να αξιοποιηθούν ώστε να εκκινήσει η οικονομική ανοικοδόμηση».

Παλαιότερα άρθρα: