Η Ινδία ενισχύει το πυρηνικό της οπλοστάσιο

nuclear india
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
MSc in Crisis and Security Management

Την Παρασκευή, η Ινδία προχώρησε σε επιτυχή δοκιμή ενός υπο-ηχητικού πυραύλου cruise με δυνατότητα πυρηνικού εμπλουτισμού, ο οποίος κατασκευάστηκε εγχώρια και βαφτίστηκε «Nirbhay». Ο πύραυλος έχει βεληνεκές από 700-1.000 χιλιόμετρα και αναμένεται να αναλάβει το ρόλο μιας συσκευής εκτόξευσης πυρηνικών στο πλαίσιο της στρατηγικής αποτροπής της Ινδίας. Ο Nirbhay, όπως και τόσες άλλες αυτόχθονες ινδικές αμυντικές τεχνολογίες, δημιουργήθηκε από τον κρατικό Οργανισμό Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης (DRDO).

Αυτό που ξεχωρίζει τον Nirbhay από άλλες πυραυλικές τεχνολογίες που ήδη χρησιμοποιούνται ή δοκιμάζονται από την Ινδία είναι ο υψηλός βαθμός ευελιξίας, ο οποίος τον καθιστά μια ιδιαίτερα ισχυρή πυρηνική συσκευή παράδοσης. Αυτό είναι χαρακτηριστικό των πυραύλων cruise, αλλά όχι των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBMs) όπως η σειρά πυραύλων Agni της Ινδίας. Ο Agni, τώρα στην πέμπτη έκδοσή του παραμένει το βασικό όχημα εκτόξευσης πυρηνικών της Ινδίας. Ο Nirbhay είναι επιπλέον σε θέση να πραγματοποιεί πτήσεις σε χαμηλό υψόμετρο και να διαθέτει τεχνικές αποφυγής από τα ραντάρ, κάτι το οποίο καθιστά την ανίχνευση και την υποκλοπή πολύ πιο δύσκολη. Η αποτελεσματική εμβέλεια του πυραύλου τοποθετείται «πάνω από τα 700 χλμ», κάτι που φέρνει τους περιφερειακούς αντιπάλους της Ινδίας, δηλαδή το Πακιστάν και την Κίνα, σε απόσταση βολής. Ο πύραυλος έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι είναι εξαιρετικά εύκολος στην κίνηση στο έδαφος.

Ο Nirbhay δοκιμάστηκε στο ινδικό κρατίδιο της Orissa σε ένα εύρος 1.000 χιλιομέτρων, αφού τοποθετήθηκε σε μια κινητή εξέδρα. Αρχικά, βέβαια, δοκιμάστηκε στις αρχές του 2013, αλλά η πρώτη δοκιμή θεωρήθηκε αποτυχία. Σύμφωνα με αξιωματούχους, που μίλησαν στους Times της Ινδίας, η πρώτη δοκιμή «έπρεπε να τερματιστεί στη μέση του δρόμου, όταν παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από την προβλεπόμενη πορεία της.»

O πύραυλος Nirbhay έρχεται σε μια στιγμή που η Ινδία προσπαθεί να χτίσει μια πυρηνική ασπίδα. Νωρίτερα φέτος, έκανε δοκιμές ενός βαλλιστικού πυραύλου (SLBM) εκτοξευμένου από υποβρύχιο, γνωστού ως K-4. Επιπλέον, ο Nirbhay αντιπροσωπεύει τη συνεχή ανάπτυξη των εγχώριων αμυντικών τεχνολογιών της Ινδίας. Πέρυσι, το INS Arihant, το πρώτο πυρηνικό υποβρύχιο εγχώριας παραγωγής της Ινδίας, ξεκίνησε τις θαλάσσιες δοκιμές. Τόσο το Arihant όσο και ο Agni-V ICBM πρόκειται να τεθούν σε υπηρεσία το 2015.

Πηγές
Foreign Policy
The Diplomat
The times of India

Παλαιότερα άρθρα: