Η Ινδονησία ζητά εξηγήσεις για τις κινεζικές διεκδικήσεις στη Νότια Θάλασσα

αρχείο λήψης
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Η Ινδονησία ζήτησε από την Κίνα να διευκρινίσει τους ισχυρισμούς της περί διεκδικήσεων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, αλλά δεν έχει ακόμη λάβει απάντηση, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών την Πέμπτη, μια ημέρα αφότου ο επικεφαλής του τομέα της ασφάλειας της Ινδονησίας δήλωσε ότι η Τζακάρτα θα μπορούσε να σύρει στα δικαστήρια το Πεκίνο με αφορμή τις νησιωτικές διαφορές.

Οι διεκδικήσεις του Πεκίνου σε ολόκληρη σχεδόν την – πλούσια σε φυσικούς πόρους – θάλασσα παρουσιάζεται στους κινεζικούς χάρτες με μια γραμμή εννέα σημείων που απλώνεται βαθιά μέσα στην θαλάσσια καρδιά της Νοτιοανατολικής Ασίας. Εντούτοις, τόσο το Βιετνάμ, όσο και οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν, η Μαλαισία και το Μπρουνέι διεκδικούν επίσης τμήματα της ναυσιπλοΐας σε αυτή την γεωγραφική περιοχή.

Πέρυσι, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας κατηγόρησε την Κίνα πως συμπεριλαμβάνει στη γραμμή αυτή τμήματα των ινδονησιακών νήσων Natuna.

Η κυβέρνηση του Προέδρου της Ινδονησίας Joko Widodo εγκατέλειψε τον συνήθη ρόλο χαμηλού προφίλ στην εν λόγω διένεξη, την Τετάρτη, όταν, όπως προαναφέρθηκε, ο αρχηγός ασφαλείας Luhut Panjaitan είπε ότι η Τζακάρτα θα μπορούσε να σύρει την Κίνα σε διεθνές δικαστήριο, εάν ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών περί των νήσων αποβεί άκαρπος.

«Η θέση της Ινδονησίας είναι σαφής σε αυτό το στάδιο, και φανερώνει ότι δεν αναγνωρίζουμε τη γραμμή εννέα σημείων της Κίνας, διότι δεν είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Armanatha Nasir στους δημοσιογράφους.

Και συνέχισε λέγοντας: «Ζητήσαμε διευκρινίσεις σχετικά με το τί σημαίνουν και τί εννοούν με τον όρο της γραμμής εννέα σημείων και αυτό δεν έχει αποσαφηνιστεί».

Ο Nasir δεν αποκάλυψε όμως πότε έγινε το αίτημα μέσω της διπλωματικής οδού στην Κίνα.

Επισήμως, η Κίνα και η Ινδονησία δεν αμφισβητούν την κυριαρχία των νησιών Natuna: Και οι δύο συμφωνούν ότι είναι μέρος της επαρχίας Riau της Ινδονησίας. Παράλληλα, ούτε και η Ινδονησία αμφισβητεί τις επεκτατικές αξιώσεις του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Από την άλλη πλευρά, οι Φιλιππίνες έχουν σύρει την Κίνα στο Διαρκές Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης για το ίδιο ζήτημα, σε μια υπόθεση που το Πεκίνο αρνείται να αναγνωρίσει. Για χρόνια, η Κίνα έχει επιμείνει ότι οι διαφορές με τους αντίπαλους διεκδικητές θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε διμερές επίπεδο.

Όταν ρωτήθηκε αν η Ινδονησία θα μπορούσε επίσης να εμπλέξει την Κίνα σε δικαστικές διαμάχες, ο Nasir απάντησε: «Δεν μπορούμε να προκαταβάλουμε τα πράγματα πριν μάθουμε πώς θα εξελιχθούν. Αλλά αυτό που είναι σαφές είναι ότι δεν είμαστε το κράτος που προσβλέπεις σε διεκδικήσεις και δεν αναγνωρίζουμε το σύστημα της γραμμής εννέα σημείων, κάτι το οποίο έχουμε καταστήσει σαφές στην Κίνα».

Οι περιφερειακοί ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν το θέμα κατά τη σύνοδο του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) αργότερα αυτό το μήνα.

Πηγή
Reuters

Παλαιότερα άρθρα: