Η Καταλονία πηγαίνει σε πρόωρες εκλογές

katalonia vote
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Ίσως είναι η περίοδος της εντεινόμενης ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης που έκανε του Καταλανούς για πρώτη φορά μετά από χρόνια να αλλάξουν γνώμη και κατά πλειοψηφία να προτιμούν την παραμονή της Καταλονίας στην Ισπανία.

Παράλληλα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ο πρόεδρος του περιφερειακού κοινοβουλίου της Καταλονίας Αρτούρ Μας, πηγαίνει σε πρόωρες εκλογές, με το αίτημα διενέργειας δημοψηφίσματος να συνεχίζει να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα.

«Στις 27 Σεπτεμβρίου συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος από την ημέρα που υπέγραψα με τον πιο συμβολικό και υπεύθυνο τρόπο το διάταγμα που επιτρέπει τη διενέργεια δημοψηφίσματος.» δήλωσε ο Μας. Στις επερχόμενες εκλογές τα δύο κύρια κόμματα που τάσσονται υπέρ της αυτονομίας θα κατέβουν με ξεχωριστά ψηφοδέλτια αλλά με κοινό πρόγραμμα.

Η σύγκρουση με την Ισπανική κυβέρνηση είναι ακόμα ανοιχτή αφού το συνταγματικό δικαστήριο είχε κηρύξει παράνομο ένα τέτοιο δημοψήφισμα. Όπως όμως γίνεται αντιληπτό μέσα από πρόσφατη δημοσκόπηση οι καταλανοί πολίτες πλέον υποχωρούν στο ζήτημα της ανεξαρτητοποίησης ίσως λόγω αυξανόμενης ανασφάλειας για το μέλλον των λαών της Ευρώπης, προτιμώντας να παραμείνουν σε έναν πιο ισχυρό κέλυφος όπως είναι η Ισπανία για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση.

Παλαιότερα άρθρα: