Η Κίνα εκτοξεύει δορυφόρο απροσπέλαστο σε χακάρισμα

China
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Σήμερα Τρίτη η Κίνα εκτόξευσε τον πρώτο κβαντικό δορυφόρο, ο οποίος θα την βοηθήσει να καθιερώσει διαύλους επικοινωνίας μεταξύ αέρος και εδάφους που θα είναι απροσπέλαστοι σε χακάρισμα, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, κάτι που αποτελεί την τελευταία εξέλιξη στο πλαίσιο του φιλόδοξου διαστημικού της προγράμματος.

Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί προτεραιότητα για τον Πρόεδρο Xi Jinping, καθώς ο ίδιος προσπαθεί να καθιερώσει την Κίνα ως διαστημική δύναμη, και εκτός από τις μη στρατιωτικές φιλοδοξίες της, βρίσκεται στη φάση της δοκιμής αντι-δορυφορικών πυραύλων.

Ο δορυφόρος των Κβαντικών Πειραμάτων Διαστημικής Κλίμακας, ή QUESS, εκτοξεύτηκε από το Κέντρο Εκτόξευσης Δορυφόρων Jiuquan στην απομακρυσμένη βορειοδυτική επαρχία της Gansu, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, όπως ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

«Στη διάρκεια της διετούς αποστολής του, το QUESS έχει σχεδιαστεί να δημιουργήσει κβαντικές επικοινωνίες, απροσπέλαστες σε χακάρισμα, με την αποστολή ανεύρετων κωδικών-κλειδιών από το διάστημα στη γη», ανέφερε συγκεκριμένα το δημοσίευμα.

«Η Κβαντική Επικοινωνία διαθέτει εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ασφάλειας καθώς ένα κβαντικό φωτόνιο δεν μπορεί ούτε να διαχωριστεί ούτε να αναπαραχθεί», αναφέρεται, ενώ το δημοσίευμα συνεχίζει: «Είναι ως εκ τούτου αδύνατο να υποκλαπούν πληροφορίες που μεταδίδονται μέσω αυτής».

Ο δορυφόρος θα επιτρέπει την ασφαλή επικοινωνία μεταξύ του Πεκίνου και του Urumqi, υπογράμμισε το Xinhua, αναφερόμενο στην επιρρεπή στη βία πρωτεύουσα της δυτικής περιοχής της Xinjiang, όπου η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι μάχεται μια ισλαμιστική εξέγερση.

«Ο πρόσφατα εκτοξευμένος δορυφόρος σηματοδοτεί μια μετάβαση στο ρόλο της Κίνας – από έναν θιασώτη της κλασικής ανάπτυξης της τεχνολογίας των πληροφοριών σε έναν από τους ηγέτες των μελλοντικών επιτευγμάτων», τόνισε ο Pan Jianwei, επικεφαλής επιστήμονας του έργου, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο. «Οι κβαντικές επικοινωνίες έχουν τεράστιες προοπτικές στον τομέα της άμυνας», πρόσθεσε.

Η Κίνα επιμένει ότι το διαστημικό της πρόγραμμα είναι για ειρηνικούς σκοπούς, αλλά το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έχει επισημάνει την εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων της, λέγοντας ότι αποσκοπεί στην παρεμπόδιση χρήσης διαστημικών πόρων από τους αντιπάλους τους σε συνθήκες κρίσης.

Πηγή: Reuters

Παλαιότερα άρθρα: