Η Κίνα κόβει τον αέρα των ΗΠΑ αναφορικά με τις διαμαρτυρίες στο Hong Kong

china vs usa
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Ενώ οι διαδηλώσεις στο Hong Kong συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, έλαβε χώρα συνάντηση του υπουργού προεδρίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ, Tζων Κέρρυ με τον κινέζο υπουργό εξωτερικών Wang Yi.

Στην κοινή τους συνέντευξη τύπου ο Κέρρυ δήλωσε την στήριξή του για την προσπάθεια κάθε κοινωνίας να παραμένει ανοιχτή και ελεύθερη, σε συνάφεια πάντα με το νόμο και κάλεσε τις αρχές του Hong Kong να είναι «συγκρατημένες» στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τους διαδηλωτές.

Από την άλλη μεριά ο κινέζος ομόλογός του ήταν κάθετος, χρησιμοποιώντας ένα ολότελα διαφορετικό ύφος και δηλώνοντας πως τα τεκταινόμενα στο Hong Kong αποτελούν εσωτερικό ζήτημα της Κίνας και εξέφρασε το αίτημα της Κίνας προς τις άλλες χώρες να σεβαστούν την κυριαρχία της Κίνας στις περιοχές της. Ο Yi έκοψε τα πολλά πολλά στον αμερικανό ομολόγό του με τις δηλώσεις του. Το Reuters σημειώνει στο ρεπορτάζ του ότι ως τώρα ο Yi είναι ο υψηλότερου επιπέδου πολιτικός της Κίνας που έχει κάνει δηλώσεις για το ζήτημα.

Οι ΗΠΑ έχουν ως τώρα κρατήσει προσεκτικές στάσεις σε σχέση με τη διαχείρηση του ζητήματος από πλευράς Κινεζικής κυβέρνησης την ώρα που η Βρετανία έχει εκφράσει ανοιχτά την ανησυχία της.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα το κίνημα Occupy Central είχε θέσει διορία μέχρι την 1η Οκτωβρίου στον κυβερνήτη του Hong Kong να κινήσει τις διαδικασίες για ενίσχυση της δημοκρατίας και να παραιτηθεί. Εχθές εκπρόσωποι του κινήματος δήλωσαν ότι οι κινητοποιήσεις θα ενταθούν.

Και οι δύο πλευρές φαίνονται ανυποχώρητες.  Οι πολίτες του Hong Kong εδώ και δεκαετίες δεν αισθάνονται μέρος της Κινέζικης κοινωνίας και δεν έχουν καμία συμπάθεια προς την πολιτική κουλτούρα που η κυβέρνηση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος πρεσβεύει. Δεν είναι απίθανο φυσικά αργότερα και σε αντιστοιχία με την πορεία των διαμαρτυριών, να δούμε και επιθυμία για νέα ανεξαρτητοποίηση του Hong Kong.

Παλαιότερα άρθρα: