Η κυβέρνηση άλλαξε, τα παιχνίδια με την Προεδρεία της Δημοκρατίας συνεχίζονται

proedriko_megaro_15112014141917
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Μπορεί ήδη πριν τη διαδικασία ψήφισης Προέδρου της Δημοκρατίας, οι δημοσκοπήσεις να έδειχναν ότι η κοινωνία πλέον δε στήριζε την τότε κυβέρνηση, ωστόσο σε εκλογές πήγαμε λόγω αδυναμίας ψήφισης Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ναι δεν το έκρυψε κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση ποσώς ενδιαφερόταν για το ποιο είναι το προτεινόμενο πρόσωπο, αλλά μόνο για την ευκαιρία να επιβάλει εκλογές. Αυτό που ουσιαστικά είχε κάνει και ο κ Σαμαράς στον Γιώργο Παπανδρέου.

Η κυβέρνηση άλλαξε και πλέον χρειάζεται απλή πλειοψηφία για την ψήφιση Προέδρου της Δημοκρατίας. Ωστόσο τα πιο πιθανά σενάρια μιλούν εδώ και πολύ καιρό για πρόταση προσώπου από την Κεντροδεξιά, σε μια προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να δείξει με κάθε τρόπο τη διάθεση για εθνική συμφιλίωση. Έτσι όσο και αν αυτό ενοχλήσει αριστερούς ψηφοφόρους, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιθανό να προτείνει για ΠτΔ τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Οι πληροφορίες όμως που έρχονται από τη Συγγρού λένε ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τη σκληρή γραμμή εναντίων του ΣΥΡΙΖΑ εμμένοντας στην πρόταση του Σταύρου Δήμα. Ο λόγος είναι ότι θέλει ακόμη και τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές να υποχρεωθεί να μην ψηφίσει το Δήμα, για να μην κατηγορηθεί για ασυνέπεια.

Όμως λίγο επειδή στην προεκλογική του εκστρατεία το παρατράβηξε, λίγο επειδή πολλά κεντροδεξιά στελέχη αισθάνονται να δυσφορούν, έχουν πια αρχίσει φωνές στη Νέα Δημοκρατία να κοντράρουν δημόσια τη στρατηγική Σαμαρά. Ο Νικήτας Κακλαμάνης μιλώντας στο ραδιόφωνο είπε «Ακούγεται το όνομα του κ. Αβραμόπουλου και νομίζω όχι αβάσιμα. Η άποψή μου είναι ότι ο κ. Δήμας, τον οποίο στήριξα με μεγάλη θέρμη και τον σέβομαι και τον εκτιμώ, δεν θα θελήσει να είναι ξανά υποψήφιος. Η άποψή μου είναι ότι η Ν.Δ. πρέπει να βγει μπροστά και να πει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να είναι ο κ. Αβραμόπουλος υποψήφιος, πρώτοι εμείς λέμε «ναι».»  Πολλοί άλλωστε πιστεύουν ότι ο κ Αβραμόπουλος δε θα αρνούνταν την τιμή για την προεδρία, συμπληρώνω εγώ.

Δε θέλω να πιστέψω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρότεινε τον κ Αβραμόπουλο και η Νέα Δημοκρατία δεν θα τον ψήφιζε. Θα ήταν πραγματικά ακραίο. Αυτό όμως που ίσως κάνει το περιβάλλον Σαμαρά θα είναι να πιέσουν τον Αβραμόπουλο να μη δεχθεί την πρόταση για υποψηφιότητα. Όμως όπως σημειώνει και ο κ Κακλαμάνης, δεν νομίζουμε ότι ο κ Δήμας θα δεχόταν να είναι ξανά υποψήφιος. Οπότε ίσως όντως να είναι μια καλή ευκαιρία για το Σαμαρά να βγει μπροστά όπως του προτείνεται και να δηλώσει πρώτος ότι θα στήριζε μια υποψηφιότητα Αβραμόπουλου. Άλλωστε, αν συνεχίσει με αυτή την τόσο σκληρή γραμμή, ενδέχεται να χάσει τελείως το κόμμα του.

Παλαιότερα άρθρα: