Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παίρνει εύσημα από Σόιμπλε και Ντάισενμπλουμ

daizelbloom soimple
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Πόσον καιρό είχε να ακούσει καλό λόγο ελληνική κυβέρνηση από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε; Σίγουρα πολύ καιρό. Είναι όμως η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που παίρνουν τα εύσημα πλέον από τον Γερμανό υπουργό οικονομικών, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες, σήμερα προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρει τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχετικά με τη διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ο Β. Σόιμπλε σημείωσε ότι υπάρχει καθυστέρηση, αλλά είναι «κατανοητή», ενώ σχολίασε ότι έχουν υπάρξει κατά το παρελθόν καθυστερήσεις με την Ελλάδα.

Ο Β. Σόιμπλε ανέφερε ότι είχε «εποικοδομητικές συνομιλίες» με τον Έλληνα ομόλογό του στο Βερολίνο και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες. Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων βήμα-βήμα, τονίζοντας ότι το επόμενο βήμα είναι η αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς.
Τέλος, ο Β. Σόιμπλε εκτίμησε ότι η πρώτη αξιολόγηση θα έχει διάρκεια, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει άμεσο ζήτημα ρευστότητας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση, συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση και ανέφερε ότι η ερώτηση κλειδί που πρέπει τώρα να απαντηθεί είναι αν η πρόταση είναι οικονομικά βιώσιμη, έτσι ώστε το ασφαλιστικό σύστημα να μην επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε επίσης πως η ελληνική κυβέρνηση «έχει κάνει πολλή δουλειά» μετά τη συμφωνία του καλοκαιριού σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ωστόσο ότι απομένουν πολλά θέματα ανοιχτά εκτός από το ασφαλιστικό, όπως είναι ο προϋπολογισμός του 2016 και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ανέφερε ότι το μόνο που είναι γνωστό αυτή τη στιγμή είναι η «σειρά των γεγονότων» και επανέλαβε ότι μιλάμε περισσότερο για «μήνες» και όχι για «εβδομάδες». «Είμαι ευχαριστημένος από την πρόοδο που έχουμε κάνει» δήλωσε και συμπλήρωσε πως μόλις επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο θεσμών τότε θα ξεκινήσει και ο «πολιτικός διάλογος» για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία είναι αναγκαία και για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Παλαιότερα άρθρα: