Η Λαγκάρντ αυξάνει την πίεση προς την κυβέρνηση. 1 Ιουλίου είστε χρεοκοπημένοι

Lagarde
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Στο κρεσέντο των τελευταίων ημερών με τις συνεχείς πιέσεις των εταίρων μέσω των media προς την ελληνική κυβέρνηση που βλέπουν πως δεν υποχωρεί, μπαίνει και η Κριστίν Λαγκάρντ με ξεκάθαρη απειλή. Αν η Ελλάδα δεν πληρώσει τις οφειλές της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 30 Ιουνίου, τότε θα θεωρηθεί σε κατάσταση χρεοκοπίας, δήλωσε κατηγορηματικά την Πέμπτη η επικεφαλής του ΔΝΤ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Αν την 30η Ιουνίου η Ελλάδα δεν πληρώσει την δόση της στο ΔΝΤ τότε την 1 Ιουλίου θα θεωρηθεί υπό χρεοκοπία καθώς δεν υπάρχει ενδεχόμενο παράτασης ή περιόδου χάριτος στην καταβολή του ποσού των δόσεων του Ιουνίου, που όπως έχει ζητήσει η κυβέρνηση έχουν ενοποιηθεί και ανέρχονται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Ξέρουν ωστόσο στο ΔΝΤ ότι ο λόγος που η κυβέρνηση ζήτησε ενοποίηση των πληρωμών στο τέλος του μηνός δεν ήταν ότι δεν μπορούσε να πληρώσει νωρίτερα μέσα στο μήνα, όπως άλλωστε επιβεβαίωσε και ο κ. Σταθάκης. Αυτό ήθελαν ήταν να δώσουν τον απαραίτητο χρόνο στις συζητήσεις προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. Γιατί η κυβέρνηση δεν θα πηλρώσει ούτε ένα ευρώ χωρίς την ύπαρξη προηγουμένως ολοκληρωμένης συμφωνίας ή έστω μιας συμφωνημένης παράτασης η οποία όμως θα συνοδεύεται εκ νέου από χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Από την 1η Ιουλίου η χώρα θα θεωρείται ότι χρεοκόπησε, τόνισε η κυρία Λαγκάρντ, συμπληρώνοντας: «Αλλά ειλικρινά ελπίζω ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί».

Εγώ θα επισυνάψω εδώ ακριβώς απόσπασμα από προηγούμενο άρθρο μου για τις δηλώσεις της Κας Λαγκάρντ για το χρέος της Ουκρανίας και θα αφήσω τα σχόλια στον αναγνώστη:
Η Λαγκάρντ από την άλλη ανέφερε ότι «Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων με τους ιδιώτες πιστωτές και η χώρα αποφασίσει ότι δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της, το Ταμείο μπορεί να δανείζει στην Ουκρανία βάσει της πολιτικής του για τον δανεισμό (σ.σ. κρατών) που έχουν καθυστερούμενες οφειλές».

Παλαιότερα άρθρα: