Η μαύρη επέτειος των γεγονότων στη Marfin

marfin_egnatia
Διαβάστε επίσης

Ήταν 5 Μαΐου του 2010, όταν τα συνδικάτα (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ) καθώς και τοπικές οργανώσεις πρωτοβάθμιων σωματείων κάλεσαν σε γενική απεργία και διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας. Η πορεία ήταν μία από τις μαζικότερες που έχουν καταγραφεί στην πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας, μέχρι που προκλήθηκαν επεισόδια.

Τρία άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους έσπασαν το τζάμι της εισόδου στη Marfin Bank στην οδό Σταδίου 23, πέταξαν μέσα μία μολότωφ και αμέσως μετά ένα μπουκάλι με βενζίνη, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά στο κτίριο. Οκτώ εργαζόμενοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα μέσα στο κατάστημα της τράπεζας. Οι πέντε κατάφερνα να βγουν σώοι, αλλά με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ τρία άτομα εγκλωβίστηκαν μέσα. Οι τρεις που δεν κατάφεραν να βγουν έξω εγκαίρως, πέθαναν από ασφυξία.

Η δίκη των δύο κατηγορουμένων είχε προσδιοριστεί αρχικά για τις 9/12/2013 αλλά δόθηκε αναβολή για τις 14/5/2014. Τελικά η δίκη αναβλήθηκε λόγω της αποχής των δικηγόρων και επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 21 Σεπτεμβρίου του 2015. Οι δύο κατηγορούμενοι για τον εμπρησμό στη Μαρφίν κατηγορούνται με την πρακτική των ποσοστιαίων αναγνωρίσεων υπόπτων από αυτόπτες μάρτυρες καθώς και των «προσομοιώσεων» στις οποίες στηρίζονται κατά βάση και οι δύο δικογραφίες.

Σήμερα και οι δύο κατηγορούμενοι είναι ελεύθεροι, καθώς μετά τις απολογίες τους δεν είχαν κριθεί προφυλακιστέοι, αφού τα στοιχεία που τους ενέπλεξαν βασίζονταν σε μια επισφαλή για την ορθή διαλεύκανση εγκλημάτων μέθοδο.

Παλαιότερα άρθρα: