Η Μέι επιβίωσε της πρότασης μομφής -Τα επόμενα βήματα

may
Διαβάστε επίσης

Όχι στη συμφωνία για το Brexit, αλλά ναι στην Τερέζα Μέι λέει το βρετανικό Κοινοβούλιο. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, μετά την προχθεσινή δεινή ήττα, κέρδισε τελικά με μικρή πλειοψηφία τη χθεσινή ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής, που κατέθεσε ο αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

Η Μέι καλείται τώρα να αναζητήσει συναίνεση μεταξύ βουλευτών και από τα δύο κόμματα, προκειμένου να καταθέσει για ψήφιση μέχρι τη Δευτέρα ενός σχεδίου Β για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. Το βρετανικό Κοινοβούλιο απέρριψε με 325 ψήφους κατά και 306 ψήφους υπέρ την πρόταση μομφής των Εργατικών.

Νωρίτερα η Ε.Ε. άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης κάποιων πτυχών της συμφωνίας, χωρίς όμως ουσιαστικές αλλαγές των όσων έχουν συμφωνηθεί με τη Μέι. Ανοίγοντας τη συζήτηση για την πρόταση μομφής, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν χαρακτήρισε την κυβέρνηση της κ. Μέι «κυβέρνηση ζόμπι» που δεν «μπορεί να κυβερνήσει».

Κάλεσε την κυβέρνηση «να κάνει το σωστό και να παραιτηθεί», με τη Μέι να ανταπαντά ότι οι εκλογές «δεν συνάδουν με το εθνικό συμφέρον».

«Αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει τις νομοθετικές της ρυθμίσεις στο Κοινοβούλιο, πρέπει να δώσει στη χώρα την ευκαιρία για μια νέα εντολή», δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών. «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως πρόκειται για μια κυβέρνηση ζόμπι», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«Η πρωθυπουργός έχει σταθερά υποστηρίξει ότι η συμφωνία της, η οποία απορρίφθηκε παταγωδώς, ήταν καλή για τους Βρετανούς εργαζόμενους και επιχειρήσεις… Δεν θα έπρεπε να φοβάται να απευθυνθεί στον λαό» επισήμανε.

Απαντώντας, η Βρετανίδα πρωθυπουργός τόνισε πως οι εκλογές είναι το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να πράξει αυτή τη στιγμή η Βρετανία. «Πιστεύω πως (οι εκλογές) είναι το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε, θα βαθύνει τον διχασμό όταν χρειαζόμαστε ενότητα, θα επιφέρει χάος όταν χρειαζόμαστε βεβαιότητα και θα επιφέρει καθυστέρηση όταν χρειαζόμαστε να προχωρήσουμε μπροστά», είπε.

Μια κυβέρνηση υπό τον Κόρμπιν δεν θα επανένωνε τη χώρα, πρόσθεσε.  «Ζούμε μια ιστορική στιγμή μετά το δημοψήφισμα που δίχασε τον λαό μας. Χρειάζεται οπωσδήποτε να επανενώσουμε τη χώρα και η χθεσινή (προχθεσινή) ψηφοφορία κατέδειξε ότι έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας» συμπλήρωσε. «Αλλά δεν πιστεύω ότι η διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών είναι ο τρόπος για να γίνει αυτό, ούτε πιστεύω ότι θα γίνει από μια κυβέρνηση με επικεφαλής τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν».

Μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας η Μέι δήλωσε: «Είμαι ευχαριστημένη που αυτή η Βουλή εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση απόψε. Δεν παίρνω αψήφιστα αυτήν την ευθύνη. Και η κυβέρνησή μου θα συνεχίσει το έργο της για να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη ευημερία, να εγγυηθούμε την ασφάλειά μας και να ενισχύσουμε την Ένωσή μας. Και ναι, θα συνεχίσουμε επίσης να εργαζόμαστε προκειμένου να εκπληρώσουμε τη σοβαρή υπόσχεση που δώσαμε προς τους πολίτες αυτής της χώρας να υλοποιήσουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιστεύω ότι αυτό το καθήκον το μοιραζόμαστε με κάθε μέλος αυτού του Κοινοβουλίου. Και έχουμε την ευθύνη να βρούμε έναν τρόπο για να πάμε μπροστά προκειμένου να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τη στήριξη του Σώματος. Προς αυτόν τον σκοπό, πρότεινα τη διεξαγωγή μιας σειράς συναντήσεων μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών και εκπροσώπων της κυβέρνησης τις επόμενες ημέρες».

Πηγή:naftemporiki.gr

Παλαιότερα άρθρα: