Η Μέρκελ δεν αποκλείει συνομιλίες με τον Άσαντ. Κάθετος ο Ολάντ

putin merkel lethal gaze
Διαβάστε επίσης

Δεν αποκλείει τον Άσαντ από μελλοντικές συνομιλίες η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ γεννώντας ενδιαφέροντα ερωτήματα για τις νέες συμμαχίες και δυναμικές που στήνονται γύρω από την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

Η Γερμανία θεωρεί πως πρέπει να γίνουν συνομιλίες «με αρκετούς παράγοντες, ανάμεσα στους οποίους και τον Άσαντ», τη στιγμή που ο γάλλος Πρόεδρος, Ολάντ, επιμένει ότι θα πρέπει να υποχωρήσει ο ηγέτης της Συρίας προκειμένου να υπάρξει ομαλή μετάβαση.

Χώρες της Δύσης έχουν εκφράσει την εντεινόμενη δυσφορία τους για τη ρωσική υποστήριξη στο συριακό καθεστώς, στην οποία η ταχύτητα έχει ανέβει εσχάτως με αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού. Το ζήτημα αυτό απασχόλησε τις συζητήσεις που είχαν χθές οι υπουργοί Εξωτερικών Βρετανίας και Γαλλίας.

Την Τετάρτη, σύμφωνα με πηγή των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας στη Δαμασκό, «ο συριακός Στρατός χρησιμοποίησε για πρώτη φορά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία προμηθεύτηκε από τη Μόσχα, σε επιχειρήσεις εναντίον εξτρεμιστών στο βόρειο και το ανατολικό τμήμα της χώρας», μεταδίδει το Βήμα. Δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα πληροφορίες σχετικά με τον τύπο των drones και τα σημεία στα οποία χρησιμοποιήθηκαν.

Η Μέρκελ μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, για το προσφυγικό έκανε λόγο για αντιμετώπιση των αιτιών της προσφυγικής κρίσης τις οποίες εντοπίζει κυρίως στο συριακό εμφύλιο αλλά και την κρίση στη Λιβύη. Όσον αφορά τη Συρία, η ΕΕ υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξει επανεκκίνηση των διεθνών προσπαθειών, υπό τον ΟΗΕ, για εξεύρεση διεξόδου.

«Απαιτούνται συνομιλίες με πολλούς παράγοντες, ανάμεσά τους και τον Άσαντ» είπε η Μέρκελ στους δημοσιογράφους. «Χρειάζονται συνομιλίες όχι μόνο με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, αλλά και περιφερειακούς παράγοντες όπως το Ιράν αλλά και σουνιτικές χώρες όπως η Σαουδική Αραβία» τόνισε η Μέρκελ.

Με τον Γάλλο Πρόεδρο να ζητά νέα διάσκεψη του ΟΗΕ για τη Συρία σε συνέχεια του Ιουνίου του 2012 και του Φεβρουαρίου του 2014 αλλά και να επιμένει μαζί με άλλους αρχηγούς κρατών της Ευρώπης ότι ο Ασαντ πρέπει να φύγει, διαμορφώνονται νέα στρατόπεδα στη «συμμαχία» σχετικά με την αντιμετώπιση του ISIS. Η Ρωσία επιμένει στην παραμονή του και σταδιακά φαίνεται ότι και η Γερμανία μετακινείται προς μία ηπιότερη στάση απέναντι στα ρωσικά συμφέροντα. Από την πλευρά των ΗΠΑ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είχε εμφανιστεί να μένει ανοικτός μόνο στο πότε θα έφευγε ο Άσαντ, ενώ το Παρίσι (διά του Γάλλου ΥΠΕΞ) είχε επαναλάβει πως ο Σύρος πρόεδρος δεν μπορεί να είναι τμήμα της λύσης, ως υπεύθυνος της αιματοχυσίας.

Παλαιότερα άρθρα: