Η Mossad αποκαλυπτει τον φίλο των σαουδαράβων, επικίνδυνο Νετανιάχου

Mossad  netaniaxou
Διαβάστε επίσης

Η Μοσάντ διέψευσε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου το 2012, όταν εκείνος δήλωσε ότι το Ιράν απέχει περί τον ένα χρόνο από την κατασκευή ατομικού όπλου, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που δημοσιεύονται σήμερα από την εφημερίδα The Guardian και από το Al-Jazeera.

Τα απόρρητα τηλεγραφήματα προέρχονται από τις ανταλλαγές πληροφοριών μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών της Νότιας Αφρικής και ξένων ομολόγων τους, ανάμεσά τους και η ισραηλινή Μοσάντ, η αμερικανική CIA και η βρετανική MI6. Καλύπτουν μία περίοδο δέκα ετών περίπου, ανάμεσα στο 2006 και στο 2014.

Ένα από αυτά αμφισβητεί την παρέμβαση του Νετανιάχου από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών το 2012, όταν παρουσίασε ένα χαρτόνι όπου ήταν σκιτσαρισμένη η καρικατούρα μίας βόμβας έτοιμης να εκραγεί για να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την πρόοδο του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Είχε μάλιστα δώσει τη διαβεβαίωση ότι από το καλοκαίρι του 2013 το Ιράν δεν θα χρειαζόταν πλέον παρά «λίγους μήνες, ίσως και λίγες εβδομάδες, για να εξασφαλίσει αρκετή ποσότητα εμπλουτισμένου ουρανίου για την πρώτη του βόμβα».

Λίγες εβδομάδες αργότερα, η Μοσάντ έφθανε στο συμπέρασμα, σε απόρρητη έκθεση που έλαβαν οι νοτιοαφρικανικές μυστικές υπηρεσίες στις 22 Οκτωβρίου 2012, ότι το Ιράν δεν έχει την αναγκαία δραστηριότητα για να αποκτήσει ατομική βόμβα.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, το επεισόδιο αυτό απεικονίζει το χάσμα ανάμεσα στη ρητορική των ισραηλινών πολιτικών και την ανάλυση των υπηρεσιών Πληροφοριών της χώρας.

Η δημοσίευση των απόρρητων αυτών εγγράφων γίνεται λίγες ημέρες πριν ο ισραηλινός πρωθυπουργός απευθύνει ομιλία αφιερωμένη στο Ιράν ενώπιον του αμερικανικού Κονγκρέσου. Θα μιλήσει στις 3 Μαρτίου, έπειτα από πρόσκληση που τού απηύθυνε ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπέινερ, φροντίζοντας να το αποκρύψει από τον Λευκό Οίκο και καθώς ο Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται στην τελική ευθεία της προεκλογικής του εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές της 17ης Μαρτίου.

Ο Νετανιάχου που φοβάται μήπως οι δυτικές δυνάμεις υπογράψουν συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, κατήγγειλε χθες ότι η «φονική τρομοκρατία» της Τεχεράνης «δεν εμπόδισε τη διεθνή κοινότητα να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για μία πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, η οποία θα τού επιτρέψει να αναπτύξει βιομηχανικής κλίμακας ικανότητα για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων».

Παλαιότερα άρθρα: