Η Μόσχα αντεπιτίθεται με απελάσεις 60 Αμερικανών διπλωματών και με λουκέτο στο προξενείο των ΗΠΑ στην Αγ. Πετρούπολη

Vladimir_Putin_2017-01-17
Διαβάστε επίσης

Την απέλαση 60 Αμερικανών διπλωματών και το κλείσιμο του γενικού προξενείου των ΗΠΑ στην Αγία Πετρούπολη ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαφρόφ, ως αντίποινα για τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών, με αφορμή την υπόθεση δηλητηρίασης του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του.

Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για απέλαση 60 Ρώσων διπλωματών, καθώς και για το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Σιάτλ, σε αλληλεγγύη προς το Ηνωμένο Βασίλειο για την υπόθεση της δηλητηρίασης.

Οι Αμερικανοί διπλωμάτες θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη Ρωσία μέχρι τις 5 Απριλίου, ενώ το γενικό προξενείο των ΗΠΑ στην Αγία Πετρούπολη θα πρέπει να αναστείλει τη λειτουργία του μέσα στις επόμενες δύο ημέρες.

Η Μόσχα προειδοποίησε επίσης ότι θα λάβει επιπρόσθετα αντίμετρα αν η Ουάσιγκτον συνεχίσει τις «εχθρικές ενέργειες» εναντίον των ρωσικών διπλωματικών αποστολών.

Σημείωσε, δε, ότι η απειλή κατάσχεσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ, θα οδηγήσει σε «σοβαρή επιδείνωση» τις σχέσεις των δύο χωρών και θα υπονομεύσει την παγκόσμια σταθερότητα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας προανήγγειλε εξάλλου πως η χώρα του θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις χώρες που απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες τις τελευταίες ημέρες.

Συνολικά, περισσότεροι από 140 Ρώσοι διπλωμάτες από χώρες της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής, την Ουκρανία και την Αυστραλία, απελάθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Παλαιότερα άρθρα: