Η Ν. Κορέα καλεί την Κίνα να χαλιναγωγήσει τις πυρηνικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ

αρχείο λήψης
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Η Νότια Κορέα απεύθυνε έκκληση στην Κίνα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της, προκειμένου να χαλιναγωγήσει τη Βόρεια Κορέα, προειδοποιώντας, παράλληλα, για περαιτέρω προκλήσεις από τη γείτονά της μετά από την τελευταία πυρηνική δοκιμή της.

Η πυρηνική δοκιμή της περασμένης εβδομάδας ήταν η τέταρτη της Βόρειας Κορέας, παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλοί εμπειρογνώμονες αμφιβάλλουν για τους ισχυρισμούς της Βόρειας Κορέας, περί μίας πιο ισχυρής βόμβας υδρογόνου, καθώς η έκρηξη είχε περίπου το ίδιο μέγεθος με αυτό της ατομικής βόμβας, κατά τη σχετική δοκιμή το 2013.

Η Σεούλ προειδοποίησε την Πιονγιάνγκ ότι συνεργάζεται με τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους για επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στα βόρεια.

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων από την πλευρά της, ψήφισε σχεδόν ομόφωνα τη διεύρυνση των μέτρων-κυρώσεων που στοχεύουν το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας.

Όσον αφορά στο Πεκίνο, ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκέουν-χε, υπογράμμισε την καταδίκη της Κίνας έναντι των κινήσεων της Βόρειας Κορέας.

«Είμαι σίγουρος ότι η Κίνα γνωρίζει πολύ καλά ότι αν μια τέτοια ισχυρή θέληση δεν ακολουθηθεί από τα αναγκαία μέτρα, δεν θα είμαστε σε θέση να σταματήσουμε μια πέμπτη και έκτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, ούτε να εγγυηθούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο. Πιστεύω ότι η κινεζική κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει η κατάσταση να επιδεινωθεί περαιτέρω », ανέφερε ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος.

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας, ο ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν ζήτησε να αναβαθμιστεί και να επεκταθεί το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας του.

Παρόλα αυτά, όπως προαναφέρθηκε, πολλοί εμπειρογνώμονες έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση τους ισχυρισμούς της Πιονγιάνγκ σχετικά με το ότι η δοκιμή της περασμένης εβδομάδας επρόκειτο για μια πιο ισχυρή βόμβα υδρογόνου.

Μερικοί έχουν επίσης αναφέρει ότι παλαιότερο οπτικοακουστικό υλικό που δείχνει την υποτιθέμενη πυροδότηση βαλλιστικού πυραύλου μέσω ενός υποβρυχίου, ήταν ψεύτικο.

Πηγές
Reuters
Euronews

Παλαιότερα άρθρα: