Η Nusra Front διακόπτει τους δεσμούς της με την Al-Qaeda

al_qua
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Το ισχυρό παρακλάδι της Al Qaeda στη Συρία, η Nusra Front, ανακοίνωσε ότι διέκοψε τους δεσμούς της με την γνωστή τζιχαντική ομάδα.

Σε αυτή την ανακοίνωση προέβη ο ηγέτης της, Mohammad al-Golani, στην πρώτη καταγεγραμμένη βιντεοσκοπημένη δήλωσή του στην οποία δείχνει το πρόσωπό του. Ο ίδιος σημείωσε ότι η ομάδα θα αλλάξει μορφή και θα αποκτήσει νέο όνομα, «χωρίς δεσμούς με οποιαδήποτε ξένη οντότητα». Πλέον η οργάνωση θα ονομάζεται Jabhat Fatah al-Sham.

Η κίνηση αυτή γίνεται «για να εξαφανίσουμε τη δικαιολογία που χρησιμοποιείται από τη διεθνή κοινότητα – κυριότερα από την Αμερική και τη Ρωσία – προκειμένου να βομβαρδίζουν και να εκτοπίζουν τους μουσουλμάνους στην Ανατολή: ότι δηλαδή στοχεύουν τη Nusra Front, η οποία συνδέεται με την Al-Qaeda», τόνισε ο al-Golani .

Φάνηκε να πρόκειται για μια προσπάθεια να προσελκύσει Σύρους, οι οποίοι είχαν από καιρό βαθιές ανησυχίες σχετικά με τις διασυνδέσεις της Nusra με την Al-Qaeda και την παρουσία ξένων τζιχαντιστών μαχητών στις τάξεις της.

Εικάζεται ότι θα μπορούσαν να αλλάξουν οι στρατηγικές ισορροπίες, αν η μετονομασμένη Nusra τύχει ευρύτερης αποδοχής μεταξύ άλλων επαναστατικών ομάδων.

Εντούτοις, ο Assad και οι Ρώσοι σύμμαχοί του είναι απίθανο να δεχθουν το rebranding της Nusra Front ως δικαιολογία για να σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που έχουν χαρίσει στον Σύρο ηγέτη την ισχυρότερη θέση στο πεδίο της μάχης από την αρχή του πολέμου στη Συρία.

Ο Λευκός Οίκος εμφανίστηκε την Πέμπτη σκεπτικός σχετικά με το ότι η Nusra Front διακόπτει τη σχέση της με την Al-Qaeda και είπε ότι κατά τις δικές του εκτιμήσεις η οργάνωση έχει την πρόθεση να πραγματοποιήσει επιθέσεις στη Δύση στο μέλλον.

Η Nusra Front, μια από τις πιο ισχυρότερες αντάρτικες δυνάμεις στη διάρκεια του πενταετούς, πολύπλευρου εμφυλίου πολέμου της Συρίας, αποκλείστηκε μαζί με τον ISIS από την κατάπαυση πυρός που εφαρμόστηκε από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία νωρίτερα φέτος. Στο ίδιο σκεπτικό, η Μόσχα και η Ουάσιγκτον έχουν ήδη προχωρήσει σε συζητήσεις για στενότερο συντονισμό με στόχο τη συγκεκριμένη ένοπλη ομάδα.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι ο ηγέτης της Al-Qaeda έδωσε την ευλογία του στην αποκοπή των δεσμών με τη Nusra Front.

Οι τελευταίες εξελίξεις ήρθαν στο προσκήνιο καθώς οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις εντείνουν την πίεσή τους γύρω από την πολιορκημένη από τους αντάρτες πόλη του Χαλεπίου. Παράλληλα, οι ασφαλείς διάδρομοι διαφυγής αναφέρεται ότι έχουν ανοίξει για την απομάκρυνση των αμάχων. Η Ουάσιγκτον είπε ότι διακρίνεται μια προσπάθεια να ερημωθεί η πόλη και αναγκαστούν οι μαχητές να παραδοθούν.

Πηγές: Reuters, Euronews

Παλαιότερα άρθρα: