Η παράπλευρη συνέπεια του δημοψηφίσματος για την ελληνική αριστερά

dimopsifisma
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Μία παράπλευρη συνέπεια του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος φαίνεται ότι είναι η διεύρυνση του ενιαίου αριστερού μετώπου που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, μόνο που για πρώτη φορά μετά τη δημιουργία του, αυτό το μέτωπο διευρύνεται και προς τα αριστερά του.

Σε μία ασυνήθιστη κίνηση για την ελληνική αριστερά, που όμως καταδεικνύει πώς οι ιστορικές συνθήκες επηρεάζουν τη στρατηγική και την ταυτότητά της, προχώρησαν 50 μέλη της ΑΝΤΑΡΣΙΑ τα οποία υπογράφουν κείμενο εκλογικής συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπάρχει μια διευρυμένη απαξίωση και συντριβή των βασικών πυλώνων του αστικού δικομματισμού. Υπάρχει ανοιχτή πολιτική κρίση» σημειώνεται στην ανακοίνωση όπου επίσης αναγνωρίζεται η σταδιακή αποδυνάμωση της επιρροής των ΜΜΕ στις λαϊκές συνειδήσεις. «Συντελείται μια τεράστια ενίσχυση της αριστεράς και ανάπτυξη πολιτικών σχέσεων εκπροσώπησης με ευρύτερες λαϊκές μάζες, που ξεπερνούν κατά πολύ το εύρος των παραδοσιακών κομμουνιστογενών ρευμάτων».

Φαίνεται πως η ΑΝΤΑΡΣΙΑ που σε αντίθεση με το ΚΚΕ, στήριξε το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, δεδομένου του αποτελέσματος αναγνωρίζει πως η ίδια δεν μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο «σε μια κατεύθυνση ριζοσπαστικής ανατροπής του πολιτικού τοπίου μέσα στην αριστερά».

Η ίδια η δημιουργία της ΑΝΤΑΡΣΙΑ πριν μερικά χρόνια ως συνασπισμός δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς ήταν μία μορφή κριτικής στο ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο τότε κατηγορούσαν για τη διευρυμένη και μετριοπαθή ατζέντα του. Σήμερα ωστόσο θεωρούν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται στη δύναμη που μπορεί να συνθέσει α) την καθολική άρνηση της πολιτικής του Μνημονίου με το αίτημα για διαγραφή του χρέους, β) τον πολιτικό ριζοσπαστισμό της ευθείας σύγκρουσης με τους εκβιασμούς του αστικού δικομματισμού και της ΕΕ, προτείνοντας μια «Κυβέρνηση της Αριστεράς» και γ) την κατεύθυνση της μετωπικής ενότητας της αριστεράς ως δυναμική έκφραση μιας ακόμη πλατύτερης λαϊκής συμμαχίας.»

Το κείμενο της συνεργασίας καταλήγει σε κάλεσμα εκλογικής συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να αποκλείει το ΚΚΕ, με στόχο τη συγκρότηση μιας ριζοσπαστικής κυβέρνησης της αριστεράς. Ανάμεσα στους υπογράφοντες είναι μέλη της ΑΡΑΝ, της ΑΝΤΑΡΣΙΑ και ανένταχτοι.

Παλαιότερα άρθρα: