Η πρώτη από τις νέες συμφωνίες

1228966
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Σταύρος Τασιόπουλος,
Δημοτικός Σύμβουλος Αιγάλεω

H ψήφιση της συμφωνίας με τους εταίρους αποτελεί καθήκον και ουσιαστικό πολιτικό ζήτημα για τους βουλευτές του ΣυΡιζΑ. Όποιος-α τώρα δεν επιθυμεί να ψηφίσει υπερ, μπορεί ασφαλώς να το πράξει όμως ξεχνάει ότι η ψήφος των πολιτών δόθηκε στη βάση για διαπραγμάτευση εντός ευρώ.

Οπότε όποιος διαφωνεί, τότε ακυρώνει και τη βάση της πολιτικής νίκης του ΣυΡιζΑ και της δικής του εκλογής. Πολύ δε περισσότερο θέτει ζήτημα της δεδηλωμένης, εμμέσως ενισχύει τα σενάρια περί αριστερής παρένθεσης. Κυρίως όμως ξεχνάει που ήταν η χώρα μέχρι τις 25 Ιανουαρίου και ότι μπήκε πλέον φρένο και ξεκινάει η πορεία προόδου ξανά.

O ΣυΡιζΑ προχωράει μπροστά με αυτή τη νέα συμφωνία, ξεκολλόντας και την χώρα από τον ντετερμινισμό των βουλήσεων της Τρόικας και της ανεπάρκειας της περασμένης κυβέρνησης. Δηλαδή, ο ΣυΡιζΑ διαχεριζόμενος πλέον την εξουσία και αντιλαμβανόμενος αρχικά σε κυβερνητικό και ακολούθως σε κομματικό επίπεδο την ευκαιρία της πολιτικής διαχείρισης, δεν περνάει απλά στη “βίαιη” ωρίμανση, αλλά στην προοδευτική εξέλιξη.

Στη διαδικασία αυτή, άμεσα επωφελείται συνολικά η χώρα όπου μόλις πριν λίγο καιρό η εκτίμηση ήταν πως δεν θα βγει από την ύφεση ούτε και φέτος και ότι η κατάσταση συνολικά ήταν βαλτώδης. Το ταρακούνημα της διαπραγματευτικής διαδικασίας που ξεκίνησε και θα συνεχιστεί, έβγαλε την χώρα από τη σκιά των τελευταίων ετών και την οδηγεί ξανά σε φωτεινό δρόμο.

Βέβαια, όντας στο σκοτάδι, πολλοί είτε έχουν ξεχάσει πώς είναι το φως είτε βιάζονται με κίνδυνο να πειραχτούν τα μάτια τους και μαζί και των διπλανών τους. Η επαναφορά της χώρας πρέπει να είναι σταδιακή, συγκροτημένη και ουσιαστική ώστε να γνωρίζουμε πλέον ότι σίγουρα σταμάτησε ο κατήφορος και ξεκινάει η άνοδος.

Ο αγώνας για κοινωνικό κράτος δικαίου έχει πάρει πλέον τη θέση του δικαίου της ανάγκης και της οικονομικής εξάρτησης. Όλα αυτά χρειάζονται την δεδηλωμένη στην Βουλή, υπερ της Κυβέρνησης ώστε να προχωρήσει η έξοδος από την κατηφόρα. Αν στην ψηφοφορία για την πρώτη νέα συμφωνία και σε αυτές που θα ακολουθήσουν μέσα στο 2015 κάποιοι βουλευτές του ΣυΡιζΑ βιάζονται ή εκτιμούν ότι άλλη είναι η αντίληψή τους, τότε μπορούν να το δηλώσουν δημοσίως και να καταψηφίσουν την Κυβέρνηση. Όμως ας γνωρίζουν ότι καταψηφίζουν έτσι την ψήφο των πολιτών και την ελπίδα ουσιαστικής αλλαγής μετά από χρόνια ύφεσης.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η Κυβέρνηση χρειάζεται πίστωση χρόνου και εποικοδομητική κριτική και κυρίως να πετυχαίνει μικρές και μεγαλύτερες καθημερινές βελτιώσεις. Με αυτό το μίγμα θα μπορέσει να ξεπεράσει τις δυσκολίες που έχει μπροστά της και να εφαρμόσει πολιτικές συγκρότησης ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους.

Παλαιότερα άρθρα: