Η Ρωσία ενισχύει στρατιωτικά τη νοτιοδυτική της περιφέρεια

rus_army
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Η Ρωσία ενισχύει τη νοτιοδυτική της περιφέρεια, καθώς το ΝΑΤΟ ενδυναμώνει τη στρατιωτική του παρουσία στα ανατολικά σύνορα της Συμμαχίας και η Ουκρανία παραμένει ασταθής, σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου Υπουργού Άμυνας την Τετάρτη, τις οποίες οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν αντίθετες με τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή.

Η Μόσχα έχει ενεργοποιήσει σταδιακά περισσότερα συστήματα αεράμυνας στα νοτιοδυτικά, ενώ παράλληλα έχει εγκαταστήσει ένα «αυτάρκες» στρατιωτικό άγημα στην Κριμαία, όπως ανέφερε ο Shoigu σε συνάντηση στο Υπουργείο Άμυνας, η οποία μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

«Από το 2013 έχουμε εγκαταστήσει 4 μεραρχίες, 9 ταξιαρχίες και 22 συντάγματα» ανέλυσε. «Σε αυτά τα σώματα περιλαμβάνονται δύο ταξιαρχίες οπλισμένες με συστοιχίες πυραύλων Ισκαντέρ, γεγονός το οποίο μας έχει δώσει τη δυνατότητα να ενισχύσουμε την δύναμη πυρός για την εξουδετέρωση του αντιπάλου μας».

Ο Shoigu υπογράμμισε ότι «τρομοκρατικές» ομάδες δραστηριοποιούνται επίσης στον Βόρειο Καύκασο.

Ο John Kirby, εκπρόσωπος του State Department, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον είναι ενήμερη για τα ρωσικά σχόλια και «αν αληθεύουν, πιστεύουμε ότι έρχονται σε αντίθεση με τις συνεχιζόμενες προσπάθειες να σταματήσει η βία και να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις στην ανατολική Ουκρανία».

Ο Kirby είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν η Μόσχα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει της συμφωνίας του Μινσκ, προκειμένου να σταματήσει ο πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία, αλλά και σύμφωνα με το έγγραφο της Βιέννης που επιχειρεί να προσδώσει διαφάνεια στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιφέρεια.

Σημείωσε δε, ότι οι εκθέσεις αναφέρουν πως η ρωσική συσσώρευση δυνάμεων περιλαμβάνει τοποθέτηση στρατευμάτων στην Κριμαία. «Η Κριμαία είναι και θα παραμείνει μέρος της Ουκρανίας. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να επανασχεδιαστούν τα σύνορα της Ευρώπης με την κάνη ενός όπλου», υπογράμμισε ο Kirby, καλώντας για ένα «άμεσο τερματισμό της εκεί ρωσικής κατοχής».

Πηγή: Reuters

Παλαιότερα άρθρα: