Η Ρωσία προτείνει να γίνει διαμεσολαβητής στην κρίση Ιράν και Σαουδικής Αραβίας

LAVROF-55
Διαβάστε επίσης

Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να ενεργήσει ως διαμεσολαβητής, για να βοηθήσει στην επίλυση της διένεξης μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, ενώ η Γαλλία κάνει έκκληση να πέσουν οι τόνοι και να αποκλιμακωθεί η ένταση. Το Μπαχρέιν διέκοψε διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν.

«Ως φίλοι είμαστε έτοιμοι να διαδραματίσουμε, αν ζητηθεί, διαμεσολαβητικό ρόλο για τη διευθέτηση των υφιστάμενων διαφωνιών και οποιωνδήποτε νέων προκύψουν μεταξύ των δύο αυτών χωρών» ανέφερε στο πρακτορείο RIA πηγή που επικαλείται από το ρωσικού υπουργείο Εξωτερικών.

Η πηγή υπογράμμισε επίσης πως η Μόσχα αναμένει από τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν να συνεχίσουν να συμμετέχουν στις συνομιλίες της Βιέννης για τη Συρία.

Την ίδια ώρα, το Παρίσι καλεί τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν να αποκλιμακώσουν τη μεταξύ τους ένταση.

«Πρέπει να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση σε σχέση με όσα συμβαίνουν ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ. «Η Γαλλία καλεί τις δύο πλευρές να χαμηλώσυον τους τόνους».

Παράλληλα, το Μπαχρέιν διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις του με το Ιράν και κάλεσε τους ιρανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν την επικράτειά του εντός 48 ωρών, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Μπαχρέιν.

Οι σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία έχουν επιδεινωθεί μετά την εκτέλεση στη Σαουδική Αραβία του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ-Νιμρ, ενός σφοδρού επικριτή της σαουδαραβικής μοναρχίας, μαζί με άλλα 46 πρόσωπα που είχαν καταδικασθεί για τρομοκρατία.

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε τις σχέσεις με το Ιράν ως απάντηση στις επιθέσεις διαδηλωτών στις διπλωματικές αποστολές της στις δύο μεγαλύτερες πόλεις του Ιράν, την Τεχεράνη και τη Μασχάντ.

πηγή: Το Βήμα

Παλαιότερα άρθρα: