Η Ρωσία χτυπά επαναστάτες που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ

sukois
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν αντάρτες που μάχονται τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στη νότια Συρία, την Πέμπτη, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματικό του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε ανώνυμα, επέκρινε τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές κοντά στην περιοχή al-Tanf και είπε ότι ούτε ρωσικές ούτε συριακές επίγειες δυνάμεις βρίσκονταν στην περιοχή εκείνη τη χρονική στιγμή.

«Οι τελευταίες ενέργειες της Ρωσίας εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για τις κινήσεις της Μόσχας», υπογράμμισε ο αξιωματούχος. Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Θα ζητήσουμε εξηγήσεις από τη Ρωσία σχετικά με το γιατί προέβη σε αυτή την ενέργεια και διαβεβαιώσεις ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί ξανά».

Η βρετανική ομάδα παρακολούθησης του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ανέφερε ότι πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν συνάντηση των υπό αμερικανική υποστήριξη δυνάμεων που μάχονται ενάντια στον Ισλαμικό Κράτος στο χωριό al-Tanf, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, σκοτώνοντας δύο μαχητές και τραυματίζοντας άλλους τέσσερις.

Ωστόσο, το παρατηρητήριο σημείωσε ότι ήταν ασαφές ποιας χώρας τα αεροπλάνα πραγματοποίησαν την επίθεση.

Η Ουάσινγκτον έχει αρνηθεί κατ’ εξακολούθηση να ενώσει τις δυνάμεις της με τη Ρωσία στη Συρία κατά του ισλαμικού κράτους από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, κατηγορώντας την ότι ενεργεί αποκλειστικά για να στηρίξει τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ. Δεδομένο είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα καλέσει τον Άσαντ να παραιτηθεί.

Η επικοινωνία μεταξύ των στρατών των ΗΠΑ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας ως προς τη Συρία έχει περιοριστεί σε επαφές με στόχο την αποφυγή ατυχήματος-τυχαίας σύγκρουσης κατά τη διεξαγωγή εκστρατειών βομβαρδισμού εκατέρωθεν.

Πηγές : Euronews,  Reuters

Παλαιότερα άρθρα: