Η Σημαντική ανάκαμψη του χρηματιστηρίου μετά το κλείσιμο της συμφωνίας

xrhmatisthrio
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Μετά βαΐων και κλάδων υποδέχθηκαν τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών στο χρηματιστήριο Αθηνών μετά την ανακοίνωση της επί της αρχικής συμφωνίας στη βάση του νέου προγράμματος χρηματοδότησης της χώρας. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών ανήλθε στις 700 μονάδες.

Οι τραπεζικές αξίες αποτέλεσαν ένα από τα σημαντικά σημεία της ημέρας. Ωστόσο η μετοχή της κόκα κόλα βοήθησε στη συνολική ανάκαμψη της αγοράς αφού ανέτρεψε τα δεδομένα κατά το μέσον της συνεδρίασης, ενώ πολλά από τα αρχικά κέρδη ρευστοποιούνταν. Παράλληλα, οι περισσότερες μετοχές επανήλθαν στα επίπεδα της δευτέρας 3 Αυγούστου, καλύπτοντας ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος από την πτώση που εμφάνισαν από την ημέρα επανέναρξης των εργασιών του χρηματιστηρίου, μετά από εβδομάδες αργίας. Ο συνολικός τζίρος κινήθηκε ελαφρώς πάνω από τα επίπεδα των 60 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο τζίρος από τις συναλλαγές τραπεζικών μετοχών αποτέλεσε το 48% του συνολικού τζίρου.

Οι αναλυτές σύμφωνα με δημοσίευμα της Ειρήνης Σακελλάρη στην Ημερησία, θεωρούν ότι «η επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου παρά την «ταλαιπωρία» αρκετών τίτλων, βοηθάει ουσιαστικά το Χρηματιστήριο να μην περιθωριοποιηθεί σε σχέση με τους διεθνείς δείκτες, όπως, για παράδειγμα, αυτόν του MSCI.»
Συγκεκριμένα ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 705 μονάδες, εμφανίζοντας αύξηση 2,14%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 2,95%. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι έχουν επανέλθει οι τραπεζικές μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, οι οποίες εμφανίζονται ακόμα πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα της εικοστής έκτης Ιουνίου. Η Εurobank κατέγραψε κέρδη 6,50 3%, η Αlpha Βank σημείωσε μείωση 2,96%, Η Εθνική Τράπεζα ενισχύθηκε κατά 4,96%, ενώ η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς σημείωσε άνοδο 1,22%.

Η μετοχή της κόκα κόλα έκανε την έκπληξη σημειώνοντας κέρδη 5,26%. Ζημιά παρουσίασε η ΕΥΔΑΠ, ενώ κέρδη σημείωσαν οι περισσότερες μετοχές. Παραδείγματος χάρη: Ελλάκτωρ (+7,14%), Γριβάλια (+6,67%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+3,68%), ΕΧΑΕ (+3,56%), ΔΕΗ (+3,23%), Motor Οil (+2.92), ΕΛΠΕ (+2,73%), Lamda Development (+2.44%) και ΟΠΑΠ (+1,78%).
ένα από τα επίσης ευχάριστα της ημέρας αυτής ήταν η σχετική αποκλιμάκωση στα επιτόκια των ομολόγων τα οποία έληξαν με αποδόσεις εισαγωγικά

Παλαιότερα άρθρα: