Η στάση της Τουρκίας απέναντι στο Κομπανί και το ολέθριο σκηνικό που στήνεται

DAVODOGLOU
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός,

Αφού ο διεθνής συνασπισμός δεν θέλει να στείλει στρατεύματα στο Κομπανί, πώς περιμένουν να το κάνει η Τουρκία, ενώ παραμένουν οι ίδιοι κίνδυνοι στα σύνορά της, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέντ Νταβούτογλου. Ο Τούρκος πρωθυπουργός εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος στο ενδεχόμενο χερσαίας βοήθειας εκ μέρους της Τουρκίας στους μαχόμενους Πεσμεργκά στα σύνορά της, στην πόλη Κομπανί.

Ο Νταβούτογλου σημείωσε ότι μόνο οι Ιρακινοί Κούρδοι και η συριακή μετριοπαθής αντιπολίτευση μπορούν να σώσουν την πόλη Κομπανί, τη στιγμή που οι βομβαρδισμοί από τις ΗΠΑ δεν είναι αρκετοί για να σταματήσουν τους τζιχαντιστές.
Οι παραπάνω δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού έγιναν στα πλαίσια συνέντευξής του εχθές στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC. Στη συνέντευξή του επισήμανε τη σημασία που θα έχει η χερσαία επέμβαση στο πεδίο της μάχης για την ανάκτηση της πόλης, όμως τόνισε ότι θα πρέπει να είναι άλλοι αυτοί που θα το κάνουν. Δήλωσε πως «Ο μοναδικός τρόπος για να βοηθήσουμε το Κομπάνι από τη στιγμή που άλλες χώρες δεν θέλουν να στείλουν χερσαίες δυνάμεις είναι να στείλουμε κάποιες φιλειρηνικές ή κάποιες μετριοπαθείς δυνάμεις στο Κομπάνι. Ποιες είναι αυτές; Οι Πεσμεργκά… και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (οι δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης)».

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, εδώ και καιρό έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι από όλη αυτή την ιστορία θα φροντίσει προκειμένου να κερδίσει η Τουρκία όσα περισσότερα γίνεται. Εν προκειμένω αυτά είναι η παντελής εξολόθρευση της κυβέρνησης του Ασαντ στη Συρία. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «Θα βοηθήσουμε οποιαδήποτε δύναμη, οποιοδήποτε συνασπισμό μέσω των αεροπορικών μας βάσεών (στην Τουρκία) ή με άλλα μέσα εφόσον καταλήξουμε σε μια συμφωνία για την ανάδειξη μιας νέας πλουραλιστικής, δημοκρατικής Συρίας και για την ανάγκη να πολεμήσουμε».
Η προκλητική στάση της Τουρκίας που θέτει ως όρο το να καταλήξει σε συμφωνία με το διεθνή συνασπισμό μόνο «για την ανάγκη να πολεμήσουμε» ακόμη και για να παρέχει τις αεροπορικές της βάσεις, είναι ξεκάθαρη δήλωση προς τους συμμάχους ότι σκοπεύει να εξαργυρώσει μεγάλα κέρδη από έστω μικρή εμπλοκή της. Επίσης εκφράζει το λογικό φόβο ότι βοηθώντας σήμερα το PKK, αύριο αυτό μπορεί να γυρίσει εναντίων της. Αυτό που όμως ο πρωθυπουργός της έχει κατά νου είναι η ξεκάθαρη προειδοποίηση που έλαβε από το PKK ότι αν το Κομπανί πέσει στους τζιχαντιστές, να ξεχάσουν οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Τουρκίας και PKK. Παράλληλα, το Ιράν παραμονεύει στη γωνία, με τον πρόεδρο να ανακοινώνει ότι αν Τούρκος στρατιώτης πατήσει συριακό έδαφος, το Ιράν θα προστατέψει το σύμμαχο Άσαντ με κάθε τρόπο, δηλαδή πόλεμο.

Παλαιότερα άρθρα: