Η συμφωνία απελάσεων Νότιας Κορέας και Ρωσίας που προκαλεί ανησυχία

south korea russia
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Οι μετανάστες που ζητούν άσυλο θα βρεθούν απροστάτευτοι στο έλεος των χωρών τους μετά από τη νέα αυτή συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

Νέα συμφωνία απελάσεων που υπογράφηκε μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας, ορίζει το κανονιστικό πλαίσιο στο οποίο θα αποφασίζεται η απέλαση ενός παράνομου μετανάστη που συλλαμβάνεται σε μια από τις δύο χώρες. Η συμφωνία που συνάφθηκε το Σεπτέμβριο αναφέρει ότι οποιοσδήποτε βρεθεί χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα θα κρατηθεί, ανακριθεί και αν βρεθεί παράνομος θα απελαθεί μέσα σε 30 ημέρες.

Οι δύο χώρες μοιράζονται σύνορα σε μια μικρή απόσταση από τη θάλασσα στο βόρειο ανατολικό άκρο της Βόρειας Κορέας και κοντά στο Βλαδιβοστόκ. Στο παρελθόν ήταν πολλοί άνθρωποι που αναζήτησαν καταφύγιο στη Ρωσία, προσπαθώντας να διαφύγουν από τα όρια της Βόρειας Κορέας.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών επεκτείνεται και στους όρους που μια νόμιμη είσοδος πρέπει να έχει, στον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η έρευνα των εγγράφων αλλά και σε κόστη που θα προκύπτουν από την κάθε ατομική περίπτωση. Ορίζεται και η περίπτωση στην οποία θα μπορεί η μια χώρα να αρνηθεί να απελάσει τον ‘εισβολέα’, κατά την οποία εκείνος θα κινδυνεύει να υποβληθεί σε βασανιστήρια, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση και  τιμωρία, θανατική ποινή ή εκτέλεση.

Οι ειδικοί ωστόσο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας ότι αυτές οι διαβεβαιώσεις δεν είναι αρκετές, αφού το παρελθόν έχει δείξει ότι οι Βορειοκορεάτες θα κινδυνεύουν με  φυλάκιση ή θανατική ποινή, επειδή προσπάθησαν να διαφύγουν από τη χώρα.

Η συμφωνία αποτελεί μια κίνηση της Ρωσίας που αντιτίθεται στα ανθρώπινα δικαιώματα ακόμη και αν τυπικά εξασφαλίζονται κάποια όρια. Πολιτικά είναι οφθαλμοφανές ότι στο βωμό συνεργασιών και ‘καλής γειτονίας’ με μια από τις πιο σκληρές δικτατορίες του κόσμου, πολλοί άνθρωποι που αναζητούν άσυλο στη Ρωσία θα βρεθούν τελείως απροστάτευτοι. Ο Αντρέι Λανκόφ, όπως αναφέρετται σε δημοσίευμα του Guardian, ρώσος ακαδημαικός, ειδικός στις Κορεατικές σπουδές στο πανεπιστήμιο Kookmin της Σεούλ, στη Νότια Κορέα χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «πολύ άσχημη». «Ουσιαστικά η Ρωσία υποχρεώνεται να απελαύνει τους Βορειοκορεάτες μετανάστες…» δήλωσε ο ρώσος ακαδημαϊκός.

Παλαιότερα άρθρα: