Η Συριακή αντιπολίτευση καλεί για παύση των επιδρομών από την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συμμαχία

sy_fla
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο επικεφαλής του αντιπολιτευτικού Εθνικού Συνασπισμού της Συρίας (Syrian National Coalition) ζήτησε την αναστολή των επιχειρήσεων της υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αεροπορικής εκστρατείας ενάντια στον Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, την ώρα που διερευνώνται εκθέσεις για δεκάδες θανάτους αμάχων από τις αεροπορικές επιδρομές γύρω από την βόρεια πόλη Manbij της Συρίας.

Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με έδρα τη Βρετανία, ανέφερε ότι τουλάχιστον 56 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών βόρεια της Manbij, την Τρίτη, μια ημέρα μετά από τον χαμό 21 αμάχων σε βόρεια συνοικία της πόλης, που τελεί υπό τον έλεγχο του Isis.

Ο πρόεδρος του ΕΣΣ (SNC), Anas al-Abdah, δήλωσε ότι τα χτυπήματα θα πρέπει να σταματήσουν, όσο διερευνούνται τα περιστατικά, και προειδοποίησε ότι η δολοφονία αμάχων από την αμερικανική αεροπορική εκστρατεία «μπορεί να αποδειχθεί εργαλείο στρατολόγησης τρομοκρατικών οργανώσεων», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι σημαντικό μια τέτοια έρευνα, όχι μόνο να οδηγήσει σε αναθεωρημένους επιχειρησιακούς κανόνες για μελλοντικές δράσεις, αλλά και να αποδώσει τις ανάλογες ευθύνες σε εκείνους που εμπλέκονται σε τέτοιες σημαντικές παραβιάσεις», πρόσθεσε ο Abdah στην επιστολή του προς τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών της Συμμαχίας για την πάταξη του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ash Carter, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Συμμαχία θα εξετάσει τις εκθέσεις περί απώλειας αμάχων, εντός και γύρω από την πόλη Manbij.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, στους νεκρούς από τα χτυπήματα της Τρίτης περιλαμβάνονται 11 παιδιά. Παράλληλα, εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που φέρεται να είναι από το πεδίο συγκρούσεων, δείχνουν πτώματα δύο παιδιών, καλυμμένα με σκόνη, δίπλα σε ερείπια.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας δήλωσε ότι η αεροπορική επίθεση της Τρίτης, που έπληξε το χωριό Toukhan βόρεια της Manbij, διενεργήθηκε από τις γαλλικές δυνάμεις, ενώ τα χτυπήματα της Δευτέρας προήλθαν από αμερικανικά μαχητικά.

«Η Συρία καταδικάζει, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, τις δύο αιματηρές σφαγές που διαπράχθηκαν από γαλλικά και αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη και εκείνους που συνδέονται με τον λεγόμενο διεθνή συνασπισμό, που εκτοξεύει πυραύλους και βόμβες στους πολίτες, αντί να τα κατευθύνει προς τις τρομοκρατικές συμμορίες», ανέφερε η συριακή κυβέρνηση σε επιστολή που απέστειλε προς τα Ηνωμένα Έθνη αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Σε απάντηση αυτής της ανακοίνωσης, εκπρόσωπος της συμμαχίας είπε ότι υπήρξαν «πολλά αεροσκάφη, διαφορετικής προέλευσης, που συμμετείχαν στην αεροπορική εκστρατεία στη Manbij. Πώς, λοιπόν, η συριακή κυβέρνηση γνωρίζει ποιος διενήργησε τους βομβαρσιμούς, αναρωτιέμαι».

Ο υποστηριζόμενος από τη Δύση Ελεύθερος Συριακός Στρατός, μια πολύμορφη ομάδα ετερόκλητων παρατάξεων που έχει αγωνιστεί εναντίον τόσο του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, αλλά και κατά του Ισλαμικού Κράτους, καταδίκασε επίσης τις απώλειες αμάχων κοντά στην Manbij. «Δεν θα επιτρέψουμε να δικαιολογηθεί κανένα έγκλημα με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας», υπέγραψαν σε κοινή τους δήλωση περισσότερες από 30 ένοπλες παρατάξεις.

Πηγές: Reuters, Euronews

Παλαιότερα άρθρα: