Η Συριακή κυβέρνηση δίνει το πράσινο φως στην ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ

ΟΗΕ ανθρωπιστική βοήθεια
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι η συριακή κυβέρνηση ενέκρινε την παροχή βοήθειας σε επτά κατεχόμενες περιοχές και ότι οι σχετικές αποστολές προετοιμάζονται για μετάβαση στη Συρία μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η σημαντική αυτή εξέλιξη προέκυψε κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Δαμασκό, στην οποία συμμετείχε και ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ, Staffan de Mistura.

Η συνάντησή ήρθε τη στιγμή που οι κυβερνητικές δυνάμεις προελαύνουν με ταχύ ρυθμό, με τη βοήθεια των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, και μόλις λίγες ημέρες πριν η διεθνής συμφωνία για κατάπαυση του πυρός τεθεί σε ισχύ.

Οι επτά περιοχές είναι εκείνες που θεωρούνται από τη 17μελή Διεθνή Ομάδα Στήριξης της Συρίας (ISSG) ως αυτές που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Farhan Haq, αναπληρωτής εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, δήλωσε: «Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και οι συνεργάτες μας προετοιμάζουν την αποστολή ειδικής ανθρωπιστικής βοήθειας για αυτές τις περιοχές το συντομότερο δυνατόν μέσα στις επόμενες ημέρες».

Πρακτικά, οι συνοδείες ενδέχεται να μεταβούν στη Συρία το συντομότερο σήμερα, Τετάρτη, για προορισμούς όπως η Madaya, πόλη που περιβάλλεται από τα κυβερνητικά στρατεύματα και στην οποία οι άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε περιοχές που πολιορκούνται είτε από μαχητές είτε ISIL, είτε από αντάρτες ή στρατιώτες του καθεστώτος.

Οι επτά περιοχές που επιλέχθηκαν από τον ΟΗΕ είναι οι εξής:

1) Η Deir el-Zour, μια πόλη στα ανατολικά, υπό πολιορκία από το Ισλαμικό Κράτος.

2) Οι Foah και Kefraya, στη βόρεια επαρχία Idlib, η οποία πολιορκείται από τους αντάρτες.

3) Οι Madaya, Muadhamiya, Kafr Batna και Zabadani, όλες στην ευρύτερη περιφέρεια της Δαμασκού, η οποία πολιορκείται από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Πηγή
Euronews

Παλαιότερα άρθρα: