Η θανάσιμη μοναξιά του Ευάγγελου Βενιζέλου

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γεράσιμος Ταυρωπός

Ο ένας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δηλώνει «Να οργανώσουμε τα ψηφοδέλτιά μας για το 2016, αλλά ας είμαστε έτοιμοι και για το 2015″, διαφοροποιούμενος έτσι από την… ψυχαναγκαστική αυτοπεποίθηση που εκπέμπει ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Ο άλλος, ο Γιώργος Παπανδρέου, ετοιμάζεται να ανακοινώσει την ίδρυση νέου κόμματος στις 26 Οκτωβρίου. Όσο για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, άλλα δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να συγκεντρωθούν οι 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (Λεωνίδας Γρηγοράκος) και άλλα απειλούν ότι δεν θα υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό αν δεν αλλάξει ο ΕΝΦΙΑ και αποκαλύπτουν ότι «οι τσολιάδες του Ευάγγελου Βενιζέλου διαρρέουν τα περί εκλογών». Το ΠΑΣΟΚ τελειώνει, και τελειώνει με άσχημο τρόπο…

Από την άλλη, ο Αντώνης Σαμαράς και το επιτελείο του χαράσσουν ένα δρόμο μετωπικής σύγκρουσης «Αριστεράς – Δεξιάς», όπου το βαριά τραυματισμένο Κέντρο του ΠΑΣΟΚ δεν έχει χώρο να «ανασάνει».
Η κατάσταση, λοιπόν, διαμορφώνεται ως εξής: Η ΝΔ αγωνιά στις μυλόπετρες ΣΥΡΙΖΑ από τη μια και Χρυσής Αυγής από την άλλη την ίδια στιγμή που εγκαταλείπεται από εχθρούς και φίλους στο εσωτερικό και το εξωτερικό, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει συμπτώματα πολιτικής ασφυξίας καθώς ο μεσαίος χώρος συρρικνώνεται δραματικά εξαιτίας της «μετωπικής» ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ.

Σε αυτό το πολιτικό τοπίο, αναμφίβολα ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι σε δεινή θέση, καθώς βλέπει το μεσαίο χώρο να μετατρέπεται σε ρήγμα που χωρίζει δύο στρατόπεδα, το κόμμα του να διαλύεται και τον έως χθες ισχυρό κυβερνητικό του σύμμαχο να χαράσσει μια τακτική που όχι μόνο δεν τον περιέχει αλλά τον συνθλίβει!
Αν έχουμε εκτιμήσει σωστά την προσωπική ιδιοσυγκρασία και την πολιτική ψυχοσύνθεση του ανδρός, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν πρόκειται να συμβιβαστεί έτσι απλά με συνθήκες που ορίζουν το αναπότρεπτο πολιτικό του τέλος. Μπορεί να μην είναι σε θέση να ορίσει τους όρους του παιχνιδιού, αλλά θα αντιδράσει σίγουρα – και μάλλον απρόβλεπτα, για εχθρούς και φίλους…

Παλαιότερα άρθρα: