Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει σήμερα τον πολιούχο της Άγιο Δημήτριο

agios_dimitrios_litaneia-620x399-620x399
Διαβάστε επίσης

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει σήμερα τον προστάτη και πολιούχο της Άγιο Δημήτριο, ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, ο οποίος αγωνίστηκε για τη διάδοση της χριστιανικής πίστης ως αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού και μαρτύρησε διά λογχισμού επί αυτοκράτορος Μαξιμιανού.

Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη κατά τους χρόνους της βασιλείας των Χριστιανών Διοκλητιανού και Μαξιμιανού Ερκούλιου (284-305 μ.Χ). Καίσαρας της Μακεδονίας τοποθετήθηκε ο Μαξιμιανός Γαλέριος, ο οποίος εξαπέλυσε αληθινό πόλεμο εναντίον των Χριστιανών.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου στην Θεσσαλονίκη χτίστηκε στα μέσα του 5ου αι. από τον έπαρχο του Ιλλυρικού Λεόντιο πάνω στον τάφου του Αγίου, ο οποίος μαρτύρησε ως χριστιανός με το στρατιωτικό αξίωμα του ανθυπάτου επί του αυτοκράτορος Μαξιμιανού (292-311), που διέταξε «λόγχαις ἀναιρεθῆναι τὸν μάρτυρα» μετά την ήττα του Δανδήλου παλαιστού Λυαίου από τον μαθητή του Δημητρίου Νέστορα στον χώρο του Σταδίου της πόλεως.

Λόγω των εορτασμών για τον πολιούχο της πόλης Αγ. Δημήτριο, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις βρίσκονται ήδη σε ισχύ στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Παλαιότερα άρθρα: