Η Τουρκία προειδοποιεί: καταρρέει η συμφωνία για το μεταναστευτικό με την ΕΕ

ee_tourkia_metanasteutiko
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Με τη Γερμανίδα καγκελάριο που παρακολουθεί την Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη, ο πρόεδρος της Τουρκίας άδραξε την ευκαιρία προκειμένου να θέσει το ζήτημα της απαλοιφής της βίζας όσον αφορά στα ταξίδια των Τούρκων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι η πρόσφατη συμφωνία που επετεύχθη με την ΕΕ για τις μεταναστευτικές ροές ενδέχεται να καταρρεύσει, αν το ζήτημα των θεωρήσεων δεν επιταχυνθεί.

«Ο υπουργός μας των Εξωτερικών και ο ομόλογός του της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν συνομιλίες. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία σε αυτές τις συνομιλίες, χωρίς παρεξήγηση, αλλά η νομοθεσία για την λήψη των αναγκαίων μέτρων για την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής δεν θα πρέπει να εγκριθεί σε αυτό το κοινοβούλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ηγέτης.

Η ΕΕ έχει προσφέρει στην Τουρκία απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης των ταξιδιωτικών εγγράφων ως ένα από τα πολλά κίνητρα προκειμένου η χώρα να σταματήσει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη και να προχωρήσει στην επανεισδοχή όσων φτάνουν στην Ευρώπη παράνομα από την Τουρκία. Η πτυχή της απαλοιφής της βίζας προβλεπόταν αρχικά να τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός.

Η ΕΕ έχει εμφανιστεί απεγνωσμένη στη βάση της ενεργοποίησης της Τουρκίας προκειμένου η τελευταία να ανακόψει το κύμα των μεταναστών που προκάλεσε μείζονα πολιτικά και ανθρωπιστικά προβλήματα για πολλά μέλη της Ένωσης. Εντούτοις, αναφέρει ότι η Τουρκία εξακολουθεί να χρειάζεται να τηρήσει ορισμένες προϋποθέσεις. Η Άγκυρα, από την πλευρά της, έχει κατηγορήσει την Ευρώπη ότι έφερε νέα εμπόδια στο προσκήνιο όσον αφορά στη συμφωνία.

Ένα από τα επίμαχα σημεία για την ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων σχετίζεται με τη νομοθεσία της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας. Τόσο η ΕΕ όσο και διάφορε κοινωνικές ομάδες που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν κατηγορήσει την Άγκυρα ότι τη χρησιμοποιεί για να εκφοβίσει τους δημοσιογράφους και να «καταπνίγει» τους διαφωνούντες. Η κυβέρνηση της Τουρκίας το αρνείται, λέγοντας ότι χρειάζεται τους υπάρχοντες νόμους για την καταπολέμηση των τρομοκρατών.

Πηγή: Euronews

Παλαιότερα άρθρα: