Η τύχη του Μπασάρ αλ – Άσαντ απασχολεί τις συνομιλίες στη Γενεύη

asant
Διαβάστε επίσης

Οι διαπραγματευτές της συριακής κυβέρνησης στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης δέχονται ισχυρές πιέσεις να συζητήσουν για την τύχη του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, παρότι προσπαθούν με κάθε τρόπο να το αποφύγουν.

Από την πλευρά του, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στέφαν ντε Μιστούρα τονίζει ότι η πολιτική μετάβαση στη Συρία είναι ?το πιο σοβαρό θέμα των διαπραγματεύσεων». Ο διαμεσολαβητής, ενισχυμένος από το ρόλο της Ρωσίας και των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις, επιμένει πλέον στην εξέταση του θέματος στην ατζέντα των συνομιλιών.

Έπειτα από μια εβδομάδα διαπραγματεύσεων, ο ντε Μιστούρα σχολιάζει θετικά την αντιπολίτευση για την εμβάθυνση των ιδεών που παρουσιάζει, ενώ από την άλλη μεριά επικρίνει τη στάση βετεράνων διαπραγματευτών της συριακής κυβέρνησης λέγοντας ότι μπορεί να οδηγήσει σε τέλμα τις συνομιλίες.

? Η κυβέρνηση στην παρούσα φάση επικεντρώνει την προσοχή της σε θέματα αρχών τα οποία είναι απαραίτητα, προκειμένου να εξευρεθεί ?κοινός τόπος? για τη μεταβατική περίοδο. Ωστόσο, ελπίζω ότι την επόμενη εβδομάδα οι διαπραγματευτές της θα έχουν έτοιμες τις θέσεις τους με λεπτομέρειες, αναφορικά με το πως βλέπουν οι ίδιοι τη μεταβατική περίοδο,? τόνισε ο ντε Μιστούρα, που εξήγησε ότι τους έχει δοθεί χρονικό περιθώριο μιας εβδομάδας για να παρουσιάσουν τις θέσεις τους.

Οι διαφορετικές απόψεις σχετικά με την τύχη του προέδρου Άσαντ ήταν η βασική αιτία για την αποτυχία των προηγούμενων διαπραγματευτικών κύκλων το 2012 και το 2014, προκειμένου να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος που ξέσπασε πριν από πέντε χρόνια και κόστισε τη ζωή περισσότερων από 250.000 ανθρώπων, ενώ προκάλεσε τη σοβαρότερη προσφυγική και μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη, μετά τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η συριακή αντιπολίτευση μαζί με τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές κυβερνήσεις υποστηρίζουν ότι μια ειρηνευτική συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει την απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία, ενώ η Δαμασκός και η Ρωσία υποστηρίζουν ότι τέτοια προϋπόθεση δε περιλαμβάνεται στις διεθνείς συμφωνίες που διέπουν την ειρηνευτική διαδικασία.

Ο πρόεδρος Άσαντ δείχνει πιο ισχυρός στην έναρξη του παρόντος κύκλου των διαπραγματεύσεων, κυρίως μετά την υποστήριξη της Ρωσίας στα πεδία των μαχών, η οποία συνετέλεσε στην ανατροπή των δεδομένων και οδήγησε στην ανακατάληψη εδαφών από το συριακό στρατό.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παλαιότερα άρθρα: