Η Χαλκιδική μίλησε στην κάλπη υπέρ της επένδυσης

3metalorixoi-sintagma
Διαβάστε επίσης

Το ζήτημα των μεταλλείων στη Χαλκιδική φαίνεται πως έπαιξε ζωτικό ρόλο στην κρίση των πολιτών της περιοχήςγια τις πρόσφατες εκλογές. Η συντριπτική πλειοψηφία στήριξε τα κόμματα που είχαν πάρει θέση υπέρ της επένδυσης.

Η πίεση για τη νέα κυβέρνηση είναι μεγάλη, αφού ακόμη και μετά την επανεκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, οι πολίτες της περιοχής παρακολουθούν στενά τις επιλογές για τις επενδύσεις στα μεταλλεία. Οι μεταλλωρύχοι ειδικά διακηρύσσουν σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε καμία περίπτωση, μέχρι την τελική τους δικαίωση.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Πρωτοβουλία Πολιτών Δήμου Αριστοτέλη, τα κόμματα που πήραν θέση υπέρ των Μεταλλείων συγκέντρωσαν 62,79%, αγγίζοντας τα μεγαλύτερα ποσοστά τους πανελλαδικά ενώ σε χωριά της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν πάνω από το 70%.

Στον Δήμο Αριστοτέλη, η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε το 40,67%, δηλαδή 3,67% παραπάνω από τις προηγούμενες εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ πήρε 6,37%, η Ένωση Κεντρώων έφθασε στο 2,86% και το Ποτάμι 2,52%. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη εμφάνισε μείωση σε σχέση με τα προηγούμενα αποτελέσματά του, αφού συγκέντρωσε 31,79% από 33% που είχε λάβει τον Ιανουάριο. Οι ΑΝΕΛ, 4,15% και η Χρυσή Αυγή 4,66%.

Στην περίπτωση μάλιστα των Μαδεμοχωρίων τα κόμματα που στήριξαν τους μεταλλωρύχους και την επένδυση, συγκέντρωσαν ποσοστό που αντιστοιχεί στα μεγαλύτερα που πήραν αυτά τα κόμματα πανελλαδικά, το οποίο ξεπέρασε το 70%.
«Στα Μαδεμοχώρια, τα 11 από τα 16 χωριά του Δήμου Αριστοτέλη που περικλείουν τα Μεταλλεία Κασσάνδρας και σχετίζονται ιστορικά και κοινωνικά με την μεταλλευτική δραστηριότητα, τα κόμματα που τάχθηκαν υπέρ των Μεταλλείων, συγκέντρωσαν στο σύνολό τους 62,79%, ενώ τα αντιμεταλλευτικά περιορίστηκαν στο 30,30%», δηλώνουν οι υποστηριχτές των μεταλλωρύχων και των δικαιωμάτων τους στην εργασία.

Οι ίδιοι προσθέτουν ότι «είναι ενδεικτικό ότι στα περισσότερα διαμερίσματα, τα κόμματα που πήραν θέση υπέρ των Μεταλλείων ξεπέρασαν το 60% (και αλλού το 63%) ενώ τα αντιμεταλλευτικά κόμματα περιορίστηκαν στο 18-20%».
Οι αντίστοιχες αποτυπώσεις φάνηκαν και στη Χαλκιδική συνολικά, με τη ΝΔ να έρχεται πρώτη με 33,03% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με 32,9% πήρε τη δεύτερη θέση. Οι υποστηριχτές των μεταλλωρύχων κάνουν μάλιστα λόγο για «επιστροφή» ολόκληρου του νομού Χαλκιδικής στη Νέα Δημοκρατία, μετά από ένα «μικρό διάλειμμα επτά μηνών», αφού βγήκε πρώτη και στους 5 καλλικρατικούς δήμους.

Όπως επισημαίνουν, ήταν το «antigold μνημόνιο» που στοίχισε στο ΣΥΡΙΖΑ πολύ μεγάλη μείωση στα ποσοστά του στα Μαδεμοχώρια, την αύξηση των ποσοστών της ΝΔ κατά τρεις μονάδες από τον Ιανουάριο του 2015 αλλά και την πρωτιά της στις δύο από τις τρεις δημοτικές ενότητες του Δήμου Αριστοτέλη.

Παλαιότερα άρθρα: