Η Ζωή απασφαλίζει τη «βόμβα» για το χρέος

zoi-konstantopoulou
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Ceteris Paribus

Τελικά, η Ζωή πρόλαβε τη… συμφωνία. Σήμερα και αύριο, με πανηγυρική «σκηνοθεσία», η Επιτροπή Αλήθειας για το ελληνικό χρέος που συστάθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο υπό την εποπτεία της προέδρου του Ζωής Κωνσταντοπούλου, θα ανακοινώσει το καταρχήν πόρισμά της, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, υπουργών, αλλά και υψηλών διεθνών προσκεκλημένων.

Το πόρισμα της Επιτροπής θα αποτελέσει ένα μικρό «σεισμό», αφού ανακηρύσσει το ελληνικό χρέος «μη βιώσιμο» στο σύνολό του, ενώ κατατάσσει το 60% στις κατηγορίες του «επαχθούς», «απεχθούς» και «παράνομου».
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η Επιτροπή τεκμηριώνει με βάση το διεθνές δίκαιο ότι η ελληνική κυβέρνηση δικαιούται να προβεί μονομερώς στις ενέργειες που αντιστοιχούν σε αυτά τα πορίσματα.
Που σημαίνει ότι δικαιούται μονομερώς:

α. Να αναστείλει την εξυπηρέτηση του συνόλου του χρέους, δηλαδή την καταβολή τόκων και χρεολυσίων, επί τη βάσει του πορίσματος που το ανακηρύσσει «μη βιώσιμο».
β. Να προβεί σε πράξη διαγραφής μεγάλου μέρους του χρέους που βάσει του πορίσματος κατατάσσεται στις κατηγορίες του «επαχθούς», «απεχθούς» και «παράνομου».

Το πόρισμα όμως περιέχει και μία ακόμη «βόμβα»: Τεκμηριώνει ότι έγιναν ενέργειες πέρα από κάθε δεοντολογία και κατά παράβαση των ευρωπαϊκών στατιστικών κανόνων, ώστε το έλλειμμα του 2009 να διογκωθεί στο 15% του ΑΕΠ.
Τέλος, το πόρισμα της Επιτροπής για δικαίωμα μονομερών ενεργειών από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, προσυπογράφει και μέλος της Επιτροπής από τον ΟΗΕ, που ηγήθηκε τον προηγούμενο χρόνο της διαδικασίας για διαμόρφωση πλαισίου του ΟΗΕ για τη χρεοκοπία χωρών – διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το ερώτημα είναι πώς θα λειτουργήσουν όλα αυτά σε μια συγκυρία όπου οι διαπραγματεύσεις έχουν -προσωρινά έστω- ναυαγήσει και οι δύο πλευρές οχυρώνονται πίσω από τις θέσεις τους. Η απάντηση είναι ότι σίγουρα θα ενισχύσει, μέσα στην κυβέρνηση αλλά ακόμη περισσότερο μέσα στο κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, τις φωνές που μιλούν για ανυποχώρητη στάση και για ρήξη. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ύστερα και από τη χθεσινή «πύρινη» ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, θα δυσκολευτεί να κάνει πίσω από τις «κόκκινες γραμμές» του – στην περίπτωση που σκέφτεται να κάνει πίσω… Αν αντίθετα τις εννοεί, τότε η Επιτροπή Αλήθειας του δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αξιοποιήσει τα πορίσματά της για να τις «οχυρώσει» καλύτερα…

Παλαιότερα άρθρα: