Η Ζυθοπλημμύρα του Λονδίνου

BEER-FLOOD
Διαβάστε επίσης

Ήταν 6 το απόγευμα της 17ης Οκτωβρίου του 1814. Στην διασταύρωση τον οδών Τότεναμ Κορτ και Όξφορντ, στο Γουέστ Έντ του Λονδίνου επικρατούσε ησυχία γύρω από την έδρα της ζυθοποιίας Μάιοξ – ιδιοκτησίας του βουλευτή των Συντηρητικών σερ Χένρι Μάιοξ. Όμως τότε συνέβη κάτι που έμεινε στην ιστορία ως «Η Ζυθοπλημμύρα του Λονδίνου».

Συγκεκριμένα στις 6 το απόγευμα μία μεγάλη ξύλινη δεξαμενή εντός του εργοστασίου ύψους έξι μέτρων, που περιείχε 571 τόνους μπύρας, διερράγη λόγω παλαιότητας και προκάλεσε αλυσιδωτά τη θραύση και άλλων 7.355 μικρότερων βαρελιών.

meux brewery

Η ζυθοποιία Μάιοξ

Το κύμα μπύρας γκρέμισε έναν από τους τοίχους του εργοστασίου και περίπου 1.500 τόνοι του αγαπημένου βρετανικού ποτού χύθηκαν ορμητικά στο δρόμο. Η βοή ακούστηκε, σύμφωνα με μαρτυρίες στον Τύπο της εποχής, μέχρι και οκτώ χιλιόμετρα μακριά.

meux-bwy-map-1794

Ο χάρτης της περιοχής 

Το ζυθοτσουνάμι παρέσυρε δύο σπίτια και γκρέμισε κατά το ήμισυ μια πάμπ, τραυματίζοντας την Έλινορ Κούπερ,  την 14χρονη σερβιτόρα που εγκλωβίστηκε στα ερείπια.

Την ώρα που ισόγεια και υπόγεια διαμερίσματα πλημμύριζαν, οι περίοικοι προσπαθούσαν με κουβάδες να συλλέξουν την μπύρα κρίνοντας ότι η πλημμύρα είναι«δώρο θεόσταλτο» και δεν πρέπει να πάει στράφι.

Από την ζυθοπλημμύρα έχασαν την ζωή τους εννέα άνθρωποι, ανάμεσά τους και η μικρή Έλινορ που υπέκυψε στα τραύματά της. Ο τελευταίος θάνατος σημειώθηκε μερικές μέρες αργότερα κατόπιν δηλητηρίασης από… κατάποση μπύρας.

Το συμβάν προκάλεσε αίσθηση και οι συγγενείς των θυμάτων, μετά τις κηδείες που έγιναν την επομένη,προσέφυγαν νομικά κατά τις διοίκησης του εργοστασίου. Δικαστές και ένορκοι, όμως, τους αθώωσαν, αφού δέχθηκαν ότι το τραγικό συμβάν ήταν προϊόν ανωτέρας βίας και οι θάνατοι τυχαίο γεγονός.

Παρόλα αυτά, η ζυθοποιία βρέθηκε μπροστά σε ένα οικονομικό αδιέξοδο. Είχε χάσει 1.500 τόνους μπύρας για τους οποίους είχε πληρώσει φόρους.

meuxs-act-copy

Όμως, ο σερ Χένρι Μάιοξ (κάτω), βουλευτής όντας, προσέφυγε στο Κοινοβούλιο με σκοπό να πετύχει την επιστροφή του φόρου.

sir-henry-meux-cropped

Έτσι στις 11 Ιουλίου του 1815 βγήκε απόφαση (αριστερά) ότι η ζυθοποιία Μάιοξ μπορεί να παράξει ορισμένη ποσότητα αφορολόγητα.

Ως αποτέλεσμα, η εταιρία συνέχισε την λειτουργία της μέχρι το 1961, οπότε και εξαγοράστηκε.

Παλαιότερα άρθρα: