Habemus Memorandum

2234598
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Μετά από συνεχείς διαπραγματεύσεις που συνήθως κατέληγαν σε ολονυχτία λόγω των θεμάτων που έπρεπε να αναλυθούν, την Δευτέρα έκλεισαν οι όροι του μνημονίου που καλείται να υπογράψει και να περάσει από το Κοινοβούλιο η Κυβέρνηση προκειμένου ύστερα να εγκριθεί από το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών και τα κοινοβούλια των κρατών μελών της Ευρωζώνης.
Έχει μεγάλη σημασία να δει κανείς τα σημεία που θεωρεί η Κυβέρνηση ότι κατάφερε να κερδίσει από τους δανειστές και αυτά είναι τα ακόλουθα:
1) Χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα
Τα πλεονάσματα τα οποία προβλέπονται στην συμφωνία, είναι χαμηλότερα από εκείνα της 5ης αξιολόγησης, κατά 11%. Αυτό μειώνει τα δημοσιονομικά μέτρα που θα ληφθούν, περίπου κατά 20 δισ.

2) Αλλαγή στον χρόνο και τα ποσά χρηματοδότησης.

Με την παρούσα συμφωνία, η χώρα καλύπτει το σύνολο του χρηματοδοτικού κενού μέχρι το 2019, καθώς και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Το σύνολο της χρηματοδότησης θα είναι 86 δισ., έναντι 4 δισ. που προέβλεπε η 5η αξιολόγηση.
3) Διασφαλίζεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέχρι του ποσού των 25 δισ.
4) Επανέρχεται σε ισχύ ο Θεσμός των Συλλογικών Συμβάσεων.
5) Παράλληλα με την εφαρμογή των μέτρων της συμφωνίας, προβλέπεται αναπτυξιακό πακέτο ύψους 35 δισ. («πακέτο Juncker»).
6) Διατηρείται ο νόμος για τις 100 δόσεις, με μικρές αλλαγές που προέκυψαν από την εφαρμογή του. Στις ρυθμίσεις του νόμου αυτού, έχουν μπει 850000 οφειλέτες.
Ο νόμος αυτός δεν έχει καμία σχέση με τον αντίστοιχο νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης, χρήση του οποίου δεν έκανε κανένας πολίτης.
7) Αποτράπηκε η εκχώρησή των κόκκινων δανείων σε distress funds.
8) Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και η «μικρή ΔΕΗ», παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο.
9) Παραμένει σε ισχύ ο νόμος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, χρήση των διατάξεων του οποίου, κάνουν περίπου 350.000 πολίτες.
10) Παραμένει σε ισχύ η δωρεάν εξέταση των πολιτών στα νοσοκομεία, χωρίς το εισιτήριο των 5 ευρώ.
11) Επανέρχεται η αργία της Κυριακής στα καταστήματα.
12) Παραμένει σε ισχύ η διάταξη που προβλέπει την πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, αποκλειστικά από τα φαρμακεία.

13) Το νέο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας συγκροτείται με τέτοιον τρόπο ώστε τα έσοδα και τα κέρδη από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, να επιστρέφουν κατά ποσοστό 50% στην πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη.
Αυτό δεν συνέβαινε με το ΤΑΙΠΕΔ, μέσω του οποίου, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας πήγαινε κατά 100% στην αποπληρωμή του χρέους.
14) Η συμφωνία δεν προβλέπει υπαγωγή στο Αγγλικό Δίκαιο, και παραίτηση της χώρας από την κρατική ασυλία.
Τα σημεία που αναφέρει η Κυβέρνηση δεν είναι μεγάλης σημασίας, καθώς αποτελούν λεπτομέρειες που δεν επηρεάζουν σε κάτι τον πολίτη είναι περισσότερο μία προσπάθεια άμυνας σε περίπτωση επίθεσης της αντιπολίτευσης και προκειμένου να μπορέσει να κερδίσει ένα χρόνο για να βρει ένα λόγο που έγινε μία τόσο λανθασμένη διαπραγμάτευση.

Το τρίτο μνημόνιο περιλαμβάνει διάφορα επαχθή μέτρα που θα απασχολήσουν από το χειμώνα τους πολίτες αν φυσικά δεν εκπληξει δυσάρεστα τους πολίτες η Κυβέρνηση με την διενέργεια εκλογών χωρίς να υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο αφήγημα, μόνο και μόνο για να ξεφύγει ο Πρωθυπουργός από την εσωτερική αντιπολίτευση που έχει.
Εν κατακλείδι, το μνημόνιο είναι πλέον γεγονός θα πρέπει η Κυβέρνηση να ψάξει τρόπους προκειμένου να αντισταθμίσει τα μέτρα που πρόκειται να επιβάλλει, είναι μία ύστατη προσπάθεια για να δείξει ότι ναι μεν υπήρξε μία αναποδιά, αλλά μπορεί να διορθωθεί αρκεί φυσικά να υπάρχει πολιτική βούληση και συγκέντρωση στα ζητήματα που πραγματικά χρειάζονται την βοήθεια της κυβέρνησης.

Παλαιότερα άρθρα: