ΗΑΕ: «Δεν θα λήξει σύντομα η διαμάχη με το Κατάρ»

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Τη δήλωση αυτή έκανε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter σήμερα Παρασκευή.

«Βρισκόμαστε ενόψει μιας μακράς αποστασιοποίησης. Είμαστε πολύ μακριά από μια πολιτική λύση που θα συνεπάγεται και ταυτόχρονη αλλαγή στην πορεία του Κατάρ και υπό το πρίσμα του γεγονότος ότι δεν θα αλλάξει τίποτα, πρέπει να αναζητήσουμε μια διαφορετική μορφή σχέσεων», υπογράμμισε ο Anwar al- Gargash.

Η δήλωση αυτή τυπικά φανερώνει την έλλειψη ουσιαστικής προόδου στην κατάσταση μετά και από την αποχώρηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson από τον Κόλπο την Πέμπτη, και το πέρας της τριήμερης περιοδείας του στις αραβικές χώρες του Κόλπου, με στόχο την αποκλιμάκωση της χειρότερης διαμάχης μεταξύ των αραβικών κρατών που διατηρούν άριστες σχέσεις με τις ΗΠΑ εδώ και χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν τις διπλωματικές τους επαφές καθώς και τη συνεργασία τους στον τομέα των μεταφορών με το Κατάρ στις 5 Ιουνίου, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία και χειραγωγείται από το Ιράν.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Ντόχα, ο Tillerson υπέγραψε μια συμφωνία με το Κατάρ για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας σε μια προσπάθεια να διευκολύνει την επίλυση της κρίσης, εντούτοις οι αντίπαλοι του Κατάρ ανέφεραν ότι η τελευταία απέτυχε να ανατρέψει τις ανησυχίες τους.

Το State Department μετέφερε την Πέμπτη την ελπίδα του Tillerson για την εκ του σύνεγγυς διαπραγμάτευση των μερών της διαμάχης.

«Ορμώμενος από τις συναντήσεις του, ο Υπουργός πιστεύει ότι η επίτευξη απευθείας συνομιλιών μεταξύ των μερών θα είναι ένα σημαντικό επόμενο βήμα», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Heather Nauert.

«Ελπίζουμε ότι τα μέρη θα συμφωνήσουν να το πράξουν», κατέληξε.

Ομολογουμένως, παρά τις κορώνες των ΗΑΕ, η εξέλιξη της τελευταίας αυτής κρίσης στον Κόλπο εξαρτάται εν πολλοίς τόσο από τη στάση και των υπολοίπων

κρατών που μποϊκοτάρουν το Κατάρ όσο και από τις κατευθύνσεις στη στρατηγική των ΗΠΑ στο ζήτημα.

Πηγές

Reuters

AFP

Παλαιότερα άρθρα: