Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Είναι τελικά επιβλαβές;

ilektroniko_tsigaro
Διαβάστε επίσης

E-smoking ή αλλιώς άτμισμα. Εναλλακτικός τρόπος διακοπής του καπνίσματος, νέα μόδα ή τίποτα από τα παραπάνω; Όπως και να έχει, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο συμπέρασμα ότι γίνεται ολοένα και πιο περιζήτητο στην σύγχρονη κοινωνία. Και ενώ από τη μία γίνεται όλο και πιο δημοφιλές, από την άλλη αυξάνεται η αντίληψη πως είναι επιβλαβές.

Οι υπάρχοντες χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου (ατμιστές) έχουν τριπλάσια σχεδόν πιθανότητα να το ξεκίνησαν με σκοπό να κόψουν τελικά το κάπνισμα και ακόμη πιο μεγάλη πιθανότητα να το κάνουν για να παρακάμψουν τις απαγορεύσεις του καπνίσματος.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι μελέτες και η διαμάχη για το αν είναι ασφαλές το ηλεκτρονικό τσιγάρο και αν συμβάλλει στην καταπολέμηση του καπνίσματος ή αν κρύβει κινδύνους.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Tobacco Control”, φαίνεται πως σε πολλές χώρες όλο και περισσότεροι γίνονται κανονικοί χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου μετά τον πειραματισμό τους. Το 29% της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης υποστηρίζει πως δεν γνωρίζει εάν το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβές.

Δυστυχώς, η επιστήμη δεν είναι ακόμα σε θέση να βγάλει κάποιο πόρισμα σχετικά με το αν τα συστατικά που εμπεριέχονται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορούν να προκαλέσουν μελλοντικά προβλήματα στους χρήστες. Για να απαντηθούν αρκετά ερωτήματα μας κρίνεται απαραίτητη η διεξαγωγή καινούριων ερευνών.

Παλαιότερα άρθρα: