Οι ΗΠΑ εξοπλίζουν τους Σύρους Κούρδους, παρά τις τουρκικές αντιδράσεις

YPG-Efrin
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Παρά τις έντονες αντιδράσεις της συμμάχου στο ΝΑΤΟ Τουρκίας, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ενέκρινε την προμήθεια όπλων σε μαχητές των Κούρδων YPG για την υποστήριξη της επιχείρησης με σκοπό την ανακατάληψη της συριακής πόλης Raqqa από το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων την Τρίτη.

Η Άγκυρα βλέπει τα ένοπλα σώματα των Κούρδων YPG, τα οποία μάχονται στο πλαίσιο ενός μεγαλύτερου συνασπισμού υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ, ως τη συριακή επέκταση της κουρδικής ομάδας του ΡΚΚ, η οποία δίνει μάχες στη νοτιοανατολική Τουρκία από το 1984.

Να σημειωθεί ότι δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από την Τουρκία, της οποίας ο Πρόεδρος, Tayyip Erdogan, αναμένεται να συναντήσει τον Trump στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα.

Το Πεντάγωνο επεδίωξε αμέσως να τονίσει ότι ο εξοπλισμός των κουρδικών δυνάμεων «είναι απαραίτητος για να εξασφαλιστεί μια σαφής νίκη» στη Raqqa, τη de facto πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτος στη Συρία και την κομβικής σημασίας τοποθεσία για τον προγραμματισμό των επιθέσεων της τζιχαντικής ομάδας ενάντια στη Δύση.

«Γνωρίζουμε καλά τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια της συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ Τουρκίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Dana White, κατά τη μετάβασή της στη Λιθουανία με τον Υπουργό Άμυνας, Jim Mattis.

«Θέλουμε να καθησυχάσουμε τον λαό και την κυβέρνηση της Τουρκίας ότι οι Η.Π.Α. δεσμεύονται να αποτρέψουν τους όποιους πρόσθετους κινδύνους ασφαλείας και να προστατεύσουν τον σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε η White.

Να αναφερθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραδίδουν εδώ και πολύ καιρό όπλα στα αραβικά τμήματα των αποκαλούμενων Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), οι οποίες περιλαμβάνουν μαχητές του YPG. Η White δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να δίνει προτεραιότητα στην προμήθεια των Αράβων μαχητών εντός του SDF.

Παράλληλα, αξιωματούχος των ΗΠΑ, μιλώντας υπό το καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσε ότι ο εξοπλισμός για τους Κούρδους μαχητές ενδέχεται να περιλαμβάνει ελαφρά όπλα, πυρομαχικά, πολυβόλα, τεθωρακισμένα οχήματα και μηχανολογικό εξοπλισμό.

Ο εξοπλισμός που θα παρασχεθεί στο SDF θα είναι περιορισμένος, προορισμένος για μια συγκεκριμένη αποστολή και υπό τον όρο ότι «θα παραδοθεί σταδιακά όσο επιτυγχάνονται οι στόχοι» κατέληξε η White.

Πηγές: Reuters, Euronews

Παλαιότερα άρθρα: