ΗΠΑ-ΚΙΝΑ: Συνεχίζεται ο εμπορικός πόλεμος – Με δασμούς 60 δισ. δολάρια απαντά η Κίνα στις ΗΠΑ

tramp
Διαβάστε επίσης

Λίστα δασμών συνολικής αξίας 60 δισ. δολαρίων σε αμερικανικά προϊόντα ανακοίνωσε σήμερα ότι σκοπεύει να επιβάλει η Κίνα, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ προχωρήσουν στις τελευταίες εμπορικές απειλές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg οι δασμοί από 5 έως 25% θα αφορούν περίπου 5.200 προϊόντα.

Η απάντηση αυτή του Πεκίνου έρχεται να ενισχύσει την ένταση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, που ξεκίνησε απ” την πλευρά της Ουάσιγκτον.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έδωσε εντολή αυτή την εβδομάδα στους αξιωματούχους της κυβέρνησής του να εκτιμήσουν την επιβολή δασμών 25% σε κινεζικά προϊόντα συνολικής αξίας 200 δισ. δολαρίων, από 10% που ήταν αρχικά.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγορεί το Πεκίνο για «δόλιες» πρακτικές και «κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας», ενώ απαιτεί από τον ασιατικό γίγαντα να εγκαταλείψει αυτές τις πρακτικές, να μειώσει το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα ύψους 200 δισεκ. δολαρίων σε ετήσια βάση και να ανοίξει περισσότερο τις αγορές του στις αμερικανικές εταιρείες.

«Δεν έχουμε δει κάποια εξέλιξη για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά», ανέφεραν σε επιτιμητικό τόνο Αμερικανοί αξιωματούχοι. «Αντί να αλλάξουν συμπεριφορά, επέβαλαν αντίποινα» σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 34 δισεκ. δολαρίων, συνέχισαν και διεμήνυσαν ότι ο Τραμπ παραμένει αποφασισμένος «να εξασφαλίσει αποτελέσματα».

Η Κίνα και οι ΗΠΑ θα πρέπει να διαχειριστούν τις διαφορές τους μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων, δήλωσε σήμερα πάντως ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι.

Τα σχόλια του Γουάνγκ έγιναν κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στο περιθώριο της συνόδου της Ένωσης των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

«Η συνεργασία είναι η μοναδική σωστή επιλογή για την Κίνα και τις ΗΠΑ. Είναι επίσης η καθολική προσδοκία της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε ο Γουάνγκ, προσθέτοντας ότι η αντιπαράθεση μπορεί να δημιουργήσει μόνο μια κατάσταση χωρίς νικητές, επιζήμια για την παγκόσμια ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη.

Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να διαχειριστούν τις διαφορές τους και να επιλύσουν τα προβλήματά τους μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και ισότιμα, ούτως ώστε οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ να προχωρήσουν τη σωστή κατεύθυνση.

Από την πλευρά του, ο Πομπέο δήλωσε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας είναι πολύ σημαντικές, προσθέτοντας ότι η αμερικανική πλευρά αναμένει ότι θα επιτύχουν και οι δύο χώρες και ότι δεν σκοπεύει να ανακόψει την ανάπτυξη της Κίνας. Υποσχέθηκε επίσης ότι η αμερικανική πλευρά θα εμμείνει στην πολιτική της Μίας Κίνας και ότι η θέση αυτή θα διατηρηθεί αμετάβλητη. Ζήτησε επίσης να καταβληθούν κοινές προσπάθειες και από τις δύο πλευρές προκειμένου να ενισχυθεί ο συντονισμός και η συνεργασία σε σημαντικά θέματα, μεταξύ των οποίων και το ζήτημα των πυρηνικών στην κορεατική χερσόνησο.

Παλαιότερα άρθρα: