ΗΠΑ-Κούβα: Ιστορικά η πιο σημαντική στιγμή για τα δυο κράτη

kouva-hpa
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Μετά απο πολλά χρόνια απο την Κρίση της Κουβάς, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ραουλ Κάστρο αποφάσισαν να υπάρξει μια βελτίωση στις σχέσεις των δυο χωρών και ως αποτέλεσμα αυτή η κίνηση διευκόλυνε την επαναλειτουργία πρεσβειών στην Ουάσινγκτον και στην Αβανα προκειμένου τα δυο κράτη να έχουν  σταδιακή αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχεσεων.

Συγκεκριμένα, Η σημαία της Κούβας θα κυματίζει από τα μεσάνυχτα έξω από τη διπλωματική αποστολή της χώρας στην Ουάσινγκτον, για πρώτη φορά από το 1961. Την ίδια ώρα, στην Αβάνα θα ανοίγει ξανά η αμερικανική πρεσβεία, σηματοδοτώντας μία νέα εποχή για τους δύο εχθρούς του Ψυχρού Πολέμου, έστω και αν το ιδεολογικό χάσμα που τους χωρίζει παραμένει βαθύ.

Σε έναν νέο σταθμό της ιστορικής προσέγγισης που άρχισαν ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ραούλ Κάστρο και της συμφωνίας που ανακοινώθηκε στις 30 Ιουνίου, τα κτίρια που στεγάζουν τα Γραφεία Συμφερόντων καθεμιάς από τις δύο χώρες στην πρωτεύουσα της άλλης θα ανακτήσουν αυτομάτως το καθεστώς της πρεσβείας το πρώτο λεπτό της 20ής Ιουλίου.

Στην Ουάσινγκτον, μια τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 17.30 (ώρα Ελλάδας) στο ηλικίας σχεδόν ενός αιώνα κτίριο της κουβανικής αποστολής, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες – η πρώτη επίσκεψη επικεφαλής της κουβανικής διπλωματίας από το 1959.

Μια σημαντική κουβανική αντιπροσωπεία αναμένεται μεταξύ των 500 προσκεκλημένων. Παρόντες θα είναι ο εμβληματικός τραγουδιστής του κουβανικού καθεστώτος Σίλβιο Ροντρίγκες, καθώς και η αμερικανίδα αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών αρμόδια για τη Λατινική Αμερική Ρομπέρτα Τζέικομπσον και ο επικεφαλης του Γραφείου Συμφερόντων στην Αβάνα Τζέφρι Ντελαουρέντις.

Ο Μπρούνο Ροντρίγκες θα μεταβεί στη συνέχεια στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να συναντηθεί με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, με τον οποίο θα συμμετάσχει σε κοινή συνέντευξη Τύπου γύρω στις 20.45 (ώρα Ελλάδας).

Η κουβανική σημαία θα υψωθεί επίσης στο χολ της εισόδου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανάμεσα στις σημαίες των χωρών με τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν διπλωματικές σχέσεις. «Δεν θα γίνει σε ώρες γραφείου», ωστόσο και συνεπώς δεν θα υπάρχουν κάμερες, διευκρίνισε αμερικανική διπλωματική πηγή.

Στην Αβάνα δεν προβλέπεται να γίνει αύριο καμιά τελετή, όμως το κτίριο από μπετόν και γυαλί της παραλιακής λεωφόρου Μαλεκόν θα μετατραπεί πράγματι σε αμερικανική πρεσβεία. Οι διπλωμάτες θα περιμένουν ωστόσο την άφιξη του Τζον Κέρι μέσα στο καλοκαίρι, σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, για να υψώσουν την αμερικανική σημαία, εξηγούσε την Παρασκευή η ίδια πηγή. «Ο υπουργός Εξωτερικών θέλει να είναι παρών σε ένα γεγονός τόσο σημαντικό όσο η έπαρση της σημαίας», πρόσθεσε. Η τελευταία επίσκεψη αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Αβάνα πραγματοποιήθηκε το 1945.

Τη Δευτέρα, «όλοι οι εργαζόμενοι του γραφείου συμφερόντων θα επαναδιαπιστευθούν ως εργαζόμενοι της αμερικανικής πρεσβείας και ο επικεφαλής της αποστολής ως επιτετραμμένος. Αυτό σημαίνει πως όλο το προσωπικό θα ενσωματωθεί στο διπλωματικό σώμα της Αβάνας», εξήγησε. Το αμερικανικό Γραφείο Συμφερόντων απασχολεί 360 πρόσωπα, στην πλειονότητά τους Κουβανούς.

Εν κατακλείδι, αυτή η κίνηση θεωρείται πολύ σημαντική διότι είναι το πρώτο βήμα για να ξεπεράσουν τα δυο κράτη τις μεταξύ τους διαφωνίες και να μπορέσουν να αποκατασταθούν καθ’ ολοκληριαν οι σχέσεις τους μετά τις διαμάχες που αντιμετώπισαν στο παρελθόν.

Παλαιότερα άρθρα: