Η Αυστραλία σταματά να συμμετέχει στις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία

australia
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Η Αυστραλία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έχει αναστείλει τις εναέριες επιθέσεις στη Συρία μετά από την κατάρριψη ενός συριακού στρατιωτικού αεροσκάφους από τις ΗΠΑ και των επακόλουθων απειλών που εκτόξευσε η Ρωσία εναντίον των μαχητικών του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμού.

Η Ρωσία από την πλευρά της δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα αντιμετωπίζει από εδώ και στο εξής τα πολεμικά αεροσκάφη του αμερικανικού συνασπισμού που θα πετάνε δυτικά του ποταμού Ευφράτη στη Συρία ως πιθανούς στόχους και θα τα σημαδεύει με πυραυλικά συστήματα αλλά και δικά της μαχητικά, αποφεύγοντας όμως να προχωρήσει σε ρητή αναφορά περί ενδεχόμενου βομβαρδισμού ή κατάρριψης.

«Ως προληπτικό μέτρο, οι εναέριες επιχειρήσεις της Αυστραλιανής Αμυντικής Δύναμης (APF) στη Συρία έχουν σταματήσει προσωρινά», ανέφερε συγκεκριμένα στη δήλωσή του το υπουργείο Άμυνας της Αυστραλίας.

Η Ρωσία κατέστησε σαφές ότι αλλάζει τη στρατιωτική της στάση ως αντίδραση στην καράρριψη του στρατιωτικού αεριωθούμενου από τη Συρία την Κυριακή, κάτι που η Δαμασκός είπε ότι ήταν το πρώτο ανάλογο περιστατικό από την αρχή της εμφύλαις σύγκρουσης στη χώρα το 2011.

«Το προσωπικό της ADF παρακολουθεί στενά την κατάσταση στον εναέριο χώρο της Συρίας και η απόφαση για την επανέναρξη των αεροπορικών επιχειρήσεών της στη Συρία θα ληφθεί εν ευθέτω χρόνω», υπογράμμισε η Αυστραλή Υπουργός Άμυνας, Marise Payne, προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις της χώρας στο Ιράκ θα συνεχιστούν με την ιδιότητα του μέλους του συνασπισμού.

«Η προστασία της αυστραλιανής στρατιωτικής δύναμης θα επανεξετάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα ως απάντηση σε μια σειρά ενδεχόμενων απειλών», συμπλήρωσε η Αυστραλή αξιωματούχος.

Η κίνηση αυτή της Αυστραλίας σαφώς και μπορεί να θεωρηθεί όχι μόνο ως αδυναμία της ίδιας αλλά και ως τριγμός στους κόλπους του παγκόσμιου συνασπισμού, του οποίου ηγείται η Αμερική, εναντίον του Isis. Για τον λόγο αυτό έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τις αντιδράσεις των ΗΠΑ και των υπολοίπων μελών του συνασπισμού από πλευράς γοήτρου αλλά και πραγματικής ενίσχυσης της δύναμης κρούσης της συμμαχίας.

Πηγές: New York Times, Reuters

Παλαιότερα άρθρα: