Η Ελλάδα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο -Πόσο θα διαρκέσει άραγε;

tsipras skeptikos
Διαβάστε επίσης

Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον, σχεδόν επισήμως, σε προεκλογική περίοδο που μπορεί να διαρκέσει από 3 έως και 15 μήνες. Κανείς δεν γνωρίζει, ούτε ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός που μπορεί να τις προκαλέσει πρόωρα, πότε θα στηθούν οι κάλπες. Αυτό αποτελεί ένα συνδυασμό συγκυριών και μεθοδεύσεων.

Αρχικά, αν δεν προκύψει σοβαρό ζήτημα με τη συμφωνία για τη «Βόρεια Μακεδονία» και δεν δηλωθεί από τον Πάνο Καμμένο επισήμως ότι αίρεται η στήριξή του που δίνει τη δεδηλωμένη κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει τον Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Ο πρωθυπουργός είναι προφανές ότι προετοιμάζεται μεθοδικά και κλείνει όσα μέτωπα μπορεί σε όλους τους τομείς (για παράδειγμα μόλις χθες ανακοινώθηκαν οι εταιρείες που θα διενεργήσουν τις έρευνες στην Κρήτη για πετρέλαιο) ώστε να διαμορφώσει το νέο του πολιτικό αφήγημα.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προσφύγει στις κάλπες όταν εκτιμήσει ότι θα πάρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτό δεν συνάδει πάντα με την κοινή λογική. Αν δηλαδή τώρα κρίνει ότι θα χάσει με μικρότερη διαφορά σε σχέση με μελλοντικό χρόνο θα προκηρύξει εκλογές ακόμη και αν οι δημοσκοπήσεις δίνουν διαφορά 14 μονάδων από τη Ν.Δ.

Αν, αντιθέτως κρίνει ότι στους επόμενους μήνες θα καταφέρει να ανακάμψει και να κλείσει την ψαλίδα τότε θα προσπαθήσει να παρατείνει το βίο αυτής της κυβέρνησης όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ο παράγων Πάνος Καμμένος

Αρκετοί αναλυτές επιχειρούν να εδράσουν τις πολιτικές εξελίξεις σχεδόν αποκλειστικά στο θέμα των Σκοπίων και τις συναρτούν με την τελική στάση που θα κρατήσει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος και οι βουλευτές του οι οποίοι δίνουν τη δεδηλωμένη και τη δυνατότητα στον Αλέξη Τσίπρα να κυβερνά.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες από τα Σκόπια αναφέρουν ότι ο Ζόραν Ζάεφ προγραμματίζει το δημοψήφισμα για την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου. Ενδεχόμενη έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών από τους Σκοπιανούς στο δημοψήφισμα αναμένεται να καταστήσει την επακόλουθη συνταγματική αναθεώρηση τυπική διαδικασία, αφού είναι αμφίβολο αν θα βρεθούν βουλευτές να αγνοήσουν τη βούληση του λαού.

Εκείνη τη χρονική στιγμή, δηλαδή λίγο πριν την ολοκλήρωση των διαδικασιών έγκρισης από την πλευρά των Σκοπίων, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα βρεθούν μπροστά στη στιγμή της αλήθειας. Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο κ. Καμμένος θα πρέπει να υλοποιήσει τη δέσμευσή του και να προκαλέσει εκλογές. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση Τσίπρα χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής οι εκλογές αναμένεται να προκηρυχθούν εντός του Οκτωβρίου.

Τα σενάρια

Από εδώ και πέρα αρχίζουν τα σενάρια. Άλλα πιθανά και αληθοφανή και άλλα απίθανα και κινούμενα στη σφαίρα της… επιστημονικής φαντασίας.

Σύμφωνα με ένα από τα πλέον πρόσφατα σενάρια ο Πάνος Καμμένος οι βουλευτές του ενδέχεται να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, να καταψηφίσουν τη συμφωνία για τη Βόρεια Μακεδονία αλλά να προσφέρουν ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει δηλώσει ότι θα διαχωρίσει τη θέση του από τον ΣΥΡΙΖΑ για την «κακή» συμφωνία -όπως ο ίδιος χαρακτήρισε το deal Τσίπρα,Ζάεφ- πριν έρθει για κύρωση στη Βουλή. Και μόνο η σημερινή του δήλωση όμως για «δημοψήφισμα ή εκλογές».

Ένα άλλο σενάριο σχετίζεται με το ενδεχόμενο παραίτησής του μέσα στις επόμενες ημέρες προκειμένου να μη μεταβεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 και 12 Ιουλίου όπου οι 29 χώρες μέλη αναμένεται να καλωσορίσουν τη συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ.

Ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας το βράδυ της Τρίτης δήλωσε ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση και ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά τον Σεπτέμβριο του 2019 καθώς εκτιμά ότι η συμφωνία δεν θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων πριν περάσουν περίπου δύο χρόνια. Κανείς δεν γνωρίζει αν αυτό αποτελεί ένα τρικ προκειμένου να κερδίσει χρόνο και να πορευθεί με τη λογική βλέποντας και κάνοντας.

Σεπτέμβριος ή Μάιος;

Όλα τα παραπάνω δεν αποκλείουν εντελώς το σενάριο των πρόωρων εκλογών καθώς αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι ενδεχόμενη ανατροπή της κυβέρνησης για το θέμα των Σκοπίων επιτρέπει στον πρωθυπουργό να προσφύγει στις κάλπες με την επίκληση ενός εθνικού ζητήματος και έτσι να περάσει σε δεύτερη μοίρα η συζήτηση για την πραγματική οικονομική κατάσταση της χώρας και των πολιτών.

Να μην γίνει δηλαδή επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης η υποχρέωση της χώρας για εξωπραγματικά πλεονάσματα έως το 2060, οι επικείμενες νέες περικοπές στις συντάξεις και η μείωση του αφορολόγητου.

Παράλληλα, με κάποιο τρόπο έως τότε αναμένεται να έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να έχει ανοίξει επισήμως το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος. Τα παραπάνω μαζί με μια αναμενόμενη αναζωπύρωση ζητημάτων σκανδάλων μπορεί να προσφέρουν στον κ. Τσίπρα μια δυνατότητα διασποράς που θα του επιτρέψει καλύτερα εκλογικά αποτελέσματα.

Σε περίπτωση πάντως που ο κ. Καμμένος δικαιωθεί και το θέμα της συμφωνίας με τα Σκόπια αργήσει, επόμενο παράθυρο εθνικών εκλογών αποτελεί ο Μάιος του 2019, μαζί με τις Ευρωεκλογές. Το μοτίβο της προεκλογικής περιόδου που θα συνεχίζεται δεν πρόκειται να αλλάξει κατά πολύ. Αυτό που όμως θα επιδιώξει ενδιαμέσως η κυβέρνηση είναι μια μικρή η μεγάλη παράταση στην υποχρέωσή της να περικόψει εκ νέου τις συντάξεις απότην 1η Ιανουαρίου του 2019.

Ο επίτροπος Μοσκοβισί, άφησε ένα μικρό παράθυρο ανοιχτό, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμη για βεβαιότητες.

Αυτό το ενδεχόμενο μπορεί να δώσει στο κυβερνητικό σχήμα μια μικρή ανάσα που όμως κανείς δεν γνωρίζει αν μπορεί να μετατραπεί και σε θετική ψήφο από μερίδα του εκλογικού σώματος.

Ανεξαρτήτως πάντως του πώς θα εξελιχθεί το πολιτικό παιχνίδι και του τρόπου με τον οποίο θα διαμορφωθούν οι πολιτικές ισορροπίες μέσα στην κυβερνητική πλειοψηφία αναμένεται ένα καλοκαίρι με έντονη αντιπαράθεση και ένας Σεπτέμβριος που θα ξεκαθαρίσει τις πολιτικές εξελίξεις.

Παλαιότερα άρθρα:

Σχολιάστε