Η Κύπρος απαντά με… ψυχραιμία και ασπίδα τα γεωτρύπανα στις προκλήσεις της Τουρκίας

anastasiadis-kypros-
Διαβάστε επίσης

Η Λευκωσία δεν προτίθεται να μπει σε «διάλογο» δια ανακοινώσεων με την Άγκυρα και το ψευδοκράτος, ως προς το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διεξάγει έρευνες και γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της τονίζουν κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία με αφορμή τη ρητορική και τις απειλές της Άγκυρας.

Η απειλή της Τουρκίας για γεωτρήσεις στη κυπριακή ΑΟΖ, κατά τις ίδιες πηγές στη Λευκωσία δεν είναι κάτι καινούργιο και η απάντηση δίνεται από το γεγονός ότι σήμερα στο τεμάχιο 10 στο στόχο «Δελφύνη» βρίσκεται το γεωτρύπανο της ExxonMobil και πραγματοποιεί γεώτρηση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ωστόσο, τόσο το υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας όσο και το λεγόμενο «υπ. εξωτερικών» του ψευδοκράτους ανακοίνωσαν την πρόθεση διενέργειας γεωτρήσεων σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ, τις οποίες διεκδικεί το καθεστώς των κατεχομένων ως δήθεν ΑΟΖ του ψευδοκράτους και για τις οποίες έχει «αδειοδοτήσει» την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων ΤΡΑΟ, ώστε να κάνει έρευνες και γεωτρήσεις. Το υπουργείο εξωτερικών στην Άγκυρα ανέφερε πως η έναρξη εργασιών της ExxonMobil μπορεί να αλλάξει τις ευαίσθητες ισορροπίες για την επίλυση του Κυπριακού, σημειώνοντας πως η Τουρκία θα ξεκινήσει και δραστηριότητες στις περιοχές που το ψευδοκράτος «αδειοδότησε» την ΤΡΑΟ.

Η Άγκυρα μάλιστα προβαίνει και σε συστάσεις προς την ExxonMobil και τις άλλες εταιρείες που έχουν δραστηριότητα στη κυπριακή ΑΟΖ λέγοντας: «Με την ευκαιρία αυτή, επαναλαμβάνουμε και πάλι την προειδοποίησή μας προς τις εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτές τις μονομερείς δραστηριότητες έρευνας και εξόρυξης των Ελληνοκυπρίων. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η κατανομή των φυσικών πόρων της Κύπρου αποτελεί μία ουσιώδη πτυχή του Κυπριακού. Όπως μέχρι σήμερα έτσι και από δω και πέρα σε πλήρη συντονισμό με την ‘ΤΔΒΚ’ (ψευδοκράτος) θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα απαραίτητα διπλωματικά και πολιτικά βήματα με στόχο να προστατεύσουμε τα διεθνή δικαιώματα και συμφέροντα που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο του τουρκοκυπριακού ‘λαού’ ο οποίος είναι κοινός ιδιοκτήτης του νησιού. Εκτός από την δική μας υφαλοκρηπίδα θα ξεκινήσουμε και δραστηριότητες στις περιοχές που η ‘ΤΔΒΚ’ (ψευδοκράτος) αδειοδότησε την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας».

Σύγχυση και αποτυχίες

Οι χθεσινές ανακοινώσεις Άγκυρας και ψευδοκράτους σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους στη Λευκωσία φανερώνουν σύγχυση, λόγω της έναρξης των γεωτρήσεων της ExxonMobil αλλά και τη σύσφιξης των σχέσεων Λευκωσίας – Ουάσιγκτον μέσα από την υπογραφή Δήλωσης Προθέσεων αλλά τις επαφές του Κύπριου υπουργού εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη με τον ομόλογο του των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Η Άγκυρα, βλέπει για πρώτη φορά τη Κυπριακή Δημοκρατία να αναπτύσσει τις σχέσεις τις με τις ΗΠΑ σε τέτοιο βαθμό, κάτι που τονίστηκε και κατά την επίσκεψη του υφυπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Φράνσις Φάνον στη Λευκωσία τη περασμένη Παρασκευή.

Παράλληλα, το πλέγμα των τριμερών συνεργασιών με της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τον Λίβανο και την Ιορδανία, έχει δημιουργήσει εκνευρισμό στην Άγκυρα, ιδιαιτέρως λόγω της προοπτικής διεύρυνσης τους με την Γαλλία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ. Η Τουρκία αισθάνεται απομονωμένη και παράλληλα αδύναμη να προκαλέσει ρήγματα, όπως επιχείρησε με την Λιβύη και τον Λίβανο.

Η αποτυχία της Άγκυρας να βρει συνεργασίες στην ανατολική Μεσόγειο, την οδηγεί σε απειλές οι οποίες, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι δεν είναι εύκολα υλοποιήσιμες, αφού η Άγκυρα δεν είναι σε θέση να κάνει βήματα που μπορεί να λειτουργήσουν ως μπούμεραγκ για την ίδια.

Τι επιδιώκουν

Η Τουρκία διεκδικεί μέρος της Κυπριακής ΑΟΖ για την ίδια, υποστηρίζοντας πως ανήκει στη δική της υφαλοκρηπίδα. Παράλληλα διεκδικεί το σύνολο σχεδόν της ΑΟΖ της Κύπρου, ως δήθεν προστάτης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων. Θέλοντας να προσδώσει μια εικόνα «νομιμότητας» στις ενέργειες της, επικαλείται συμφωνία του ψευδοκράτους με τη τουρκική εταιρεία πετρελαίων ΤΡΑΟ, για αδειοδότηση ερευνών στην περίμετρο της Κύπρου. Για τους Τουρκοκύπριους διεκδικεί τα θαλάσσια τεμάχια 1,2,3,8,9,12,13, ενώ για τον εαυτό της τα τεμάχια 4,5 και μέρος των τεμαχίων 6 και 7.

Η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στις διεκδικήσεις της, καθώς δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη για Δίκαιο της Θάλασσας που υπέγραψαν η Κύπρος το 1988 και η Ελλάδα το 1995, ενώ παράλληλα δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις συμφωνίες καθορισμού ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Ισραήλ και τον Αίγυπτο, αλλά την κατ’ αρχήν συμφωνία με τον Λίβανο.

Παλαιότερα άρθρα: