Η μάχη της αξιολόγησης: Στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια, στις Βρυξέλλες Euroworking Group

kindinos_gia_tin_aksiologisi
Διαβάστε επίσης

Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών είναι ήδη στην Αθήνα και από σήμερα ελέγχουν τα… πάντα: από τις δημοσιονομικές επιδόσεις και το πλήγμα που έχει δεχθεί η ανάπτυξη, μέχρι την πρόοδο σε κάθε ένα από τα προαπαιτούμενα, την κατάσταση στον τραπεζικό τομέα, σε κρίσιμες ΔΕΚΟ και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Σήμερα ωστόσο γίνονται και τα αποκαλυπτήρια για τις προθέσεις υπουργών της Ευρωζώνης και των Θεσμών αναφορικά με την τέταρτη αξιολόγηση και όχι μόνο. Στις Βρυξέλλες συνεδριάζει το Euroworking Group με βασικό θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, την τέταρτη αξιολόγηση αλλά και δύο ακόμα πιθανά θέματα συζήτησης: το χρέος και τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι θεσμοί αναμένεται να ακούσουν τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Γιώργο Χουλιαράκη αναφορικά με τη δυνατότητα του ελληνικού διαπραγματευτικού επιτελείου να καλύψει το χαμένο χρόνο. Το EWG αναμένεται σήμερα να δώσει την εντολή στους επικεφαλής των κλιμακίων οι οποίοι στη συνέχεια θα μεταβούν στην Αθήνα για να ξεκινήσουν από το πρωί της Τετάρτης (σύμφωνα με το μέχρι στιγμής προγραμματισμό). Έχει ήδη σχεδιασθεί ένα πρόγραμμα ολοήμερων και εντατικών διαπραγματεύσεων έως και το Σάββατο (σ.σ. χωρίς να αποκλείεται κάποια παράταση αν χρειαστεί).

Ο χρόνος που απομένει για την επίτευξη της περίφημης τεχνικής συμφωνίας (SLA) είναι πάρα πολύ λίγος (προκειμένου να διατηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της συνολικής συμφωνίας την 21η Ιουνίου). Επιχειρείται έως και το βράδυ του Σαββάτου να έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο οι συζητήσεις ούτως ώστε να έχουν κλειδώσει όλα τα ανοιχτά πεδία και να υπάρξει ένα πρώτο κείμενο τεχνικής συμφωνίας.

Στη συνέχεια θα πρέπει να μπορέσει η κυβέρνηση να υλοποιήσει όλες τις εκκρεμότητες που βρίσκονται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο μέσα στις τέσσερις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν.

Τα προαπαιτούμενα που έχουν γίνει είναι πάρα πολύ λίγα και παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να καθησυχάσει λέγοντας ότι πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για μία διαδικασία τεχνικής/γραφειοκρατικής φύσης, ανάμεσά τους υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα που απαιτούν κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις.

Μεταξύ αυτών των «κόκκινων» μετώπων περιλαμβάνονται οι εκκρεμότητες στο πεδίο του εργασιακού, οι πιθανές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, οι παρεμβάσεις που θα πρέπει να αποφασιστούν στον Νόμο Κατσέλη/Σταθάκη, αλλά και ο νέος Μεσοπρόθεσμος Προϋπολογισμός όποιος θα δεσμεύει την κυβέρνηση για τα 4 επόμενα χρόνια αναφορικά με τα μέτρα (αφορολόγητο) και τα αντίμετρα. Σε αυτό μάλιστα το δημοσιονομικό πεδίο δεν είναι μόνο το ΔΝΤ το οποίο – σύμφωνα με πληροφορίες – συνεχίζει να επιμένει για εμπροσθοβαρή εφαρμογή του αφορολόγητου αλλά και για μη εφαρμογή των αντιμέτρων. Ενστάσεις έχει το σύνολο των Θεσμών αναφορικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για αλλαγή μέτρων πολιτικής.

Σήμερα σto EWG, στο παρασκήνιο των διαβουλεύσεων για την πορεία της τέταρτης αξιολόγησης, θα επιχειρηθεί να συζητηθούν και τα μεγάλα ζητήματα του χρέους (για το οποίο εκφράζει ενστάσεις ο γερμανικός άξονας και ζητά ενισχυμένη εποπτεία και δεσμεύσεις/προαπαιτούμενα με τα οποία θα συνδέονται αποφάσεις το χρέος που θα ληφθούν στο μέλλον), αλλά και η στάση που θα τηρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το κατά πόσο τελικά θα θελήσει να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του.

Και παράλληλα με την έκβαση των δύο παραπάνω εξαιρετικά άδηλων πεδίων θα «κλειδώσει» και η μεταμνημονιακή εποπτεία. Δομείται μέσα από μια τριπλή «θεσμική» επιτήρηση της Κομισιόν, αλλά και από δύο ασαφείς -προς το παρόν- άλλους άξονες που προοιωνίζονται πολυετή αυστηρή εποπτεία αν ενεργοποιηθούν: από τις απαιτήσεις της Γερμανίας και του ΔΝΤ

 Πηγή: capital.gr

Παλαιότερα άρθρα: