Η νέα κρίση στο Αιγαίο… συγκαλεί το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

aigaio-small
Διαβάστε επίσης

Η νέα όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η συνεχείς παραβιάσεις και υπερπτήσεις από τα αεροσκάφη της γείτονος χώρας υποχρέωσαν την κυβέρνηση να συγκαλέσει εκτάκτως -το πρωί της Παρασκευής- το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και μάλιστα χωρίς τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος βρίσκεται στο Βελιγράδι για την Τετραμερή Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας.

Κύριο αντικείμενο του Συμβουλίου, που θα συνέλθει υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, θα αποτελέσει η ενημέρωση επί κρίσιμων θεμάτων Εξωτερικής Πολιτικής της επόμενης περιόδου, το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά. Το θέμα όμως που θα κυριαρχήσει είναι το ρεσιτάλ προκλητικότητας από την πλευρά των Τούρκων αξιωματούχων αλλά και των υπερπτήσεων που σημειώθηκαν χθες στο Αιγαίο από τουρκικά F-16.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, έσπασαν κάθε ρεκόρ οι παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου της Ελλάδας στο Αιγαίο από τουρκικά αεροπλάνα φτάνοντας συνολικά τις 110.

Συγκεκριμένα στις παραβιάσεις συμμετείχαν 35 τουρκικά αεροσκάφη. Οι σχηματισμοί ήταν 16 (15 x 2 F-16 & 2 F-4), ενώ σημειώθηκαν και 6 εικονικές αερομαχίες (εμπλοκές). Επίσης, οι 16 παραβιάσεις ήταν από κατασκοπευτικά CN 235.

H προκλητική δραστηριότητα των τουρκικών αεροσκαφών σημειώθηκε στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο ενώ από τις 110 παραβιάσεις οι δέκα ήταν υπερπτήσεις σε Καστελόριζο, Παναγιά, Οινούσσες, Ρω.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ απαντώντας χθες, στις δηλώσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Αποστολάκη ότι «αν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσει η Ελλάδα» ο κ. Ακάρ, ανέφερε ότι η Τουρκία έχει «λάβει τα μέτρα της» προκειμένου να μην επιτρέψει «κανένα τετελεσμένο» στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

«Κάνουμε όλες τις προσπάθειες για να προστατεύσουμε τη «γαλάζια πατρίδα μας»… Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα της χώρας και του λαού μας» ανέφερε ο τούρκος υπουργός συνεχίζοντας το μπαράζ προκλητικότητας.

Παλαιότερα άρθρα: