ΙΚΑ: Μπλοκάρισμα νέων συντάξεων

ika
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Σταδιακά όσο προχωράει η χώρα προς τις εκλογές αποκαλύπτονται διάφορες αποφάσεις τις Κυβέρνησης που εφαρμόστηκαν εν μία νυκτι, όπως η αλλαγή των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων και το μπλοκάρισμα στην έκδοση των νέων συντάξεων από το ΙΚΑ για όσους υπέβαλλαν αίτηση 1/1/2015, για ένα μικρό χρονικό διάστημα και αυτό έγινε πριν ψηφιστεί ο μνημονιακός νόμος 4366/15.

Σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο της διοίκησης του ΙΚΑ που φέρνει στο φώς της δημοσιότητας ο «Ελεύθερος Τύπος», η έκδοση συντάξεων μόνο για περιπτώσεις γήρατος και μόνο προσωρινών, θα επιτρέπεται σε όσους έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος και εφόσον οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι δηλώνουν υπ” ευθύνη τους ότι έχουν τουλάχιστον τις 4.500 ημέρες ασφάλισης, οπότε και θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης. Σε όλες τις άλλες κατηγορίες και κυρίως σε όσους είναι κάτω των 67 ετών το ΙΚΑ δεν θα δίδει ούτε κανονική ούτε προσωρινή σύνταξη.

Ωστόσο αν συντρέχουν «εξαιρετικοί και επείγοντες λόγοι», όπως οικονομική αδυναμία ή λόγοι υγείας, τότε οι ασφαλισμένοι θα καλούνται να αποδείξουν ότι έχουν οικονομικά προβλήματα ή ανάγκη χρημάτων λόγω ασθένειας και στη συνέχεια θα αξιολογούνται από τους αρμόδιους διευθυντές για το αν μπορεί ή όχι να προχωρήσει η έκδοση προσωρινής σύνταξης.

Δηλαδή, αν οι ασφαλισμένοι δεν έχουν κλείσει το 67ο έτος ή αν δεν έχουν 4.500 ημέρες ασφάλισης, αλλά δικαιούνται σύνταξη με λιγότερα ένσημα και σε μικρότερη ηλικία (λόγω αναπηρίας ή λόγω θανάτου), τότε θα πρέπει να αποδείξουν ότι βρίσκονται είτε σε οικονομική αδυναμία, είτε ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας πριν υποβάλουν αίτηση για σύνταξη.

Οπότε 80.000 ασφαλισμένοι που περιμένουν την έκδοση της σύνταξης τους βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα. Επίσης, όσοι πρόλαβαν να συνταξιοδοτηθούν πριν την εφαρμογή του νόμου θα κληθούν να επιστρέψουν αναδρομικά τα ποσά που έλαβαν επιπλέον.

Εν κατακλείδι, το αποτέλεσμα των εκλογών θα πρέπει να είναι σαφές και να χαρακτηρίζει αυτό που θέλουν οι πολίτες ξεκάθαρα και να μην παρεξηγηθεί το νόημα της απόφασης του λαού από το πρώτο κόμμα. Ακόμη, μετά τις εκλογές θα πρέπει η Κυβέρνηση που θα προκύψει να βρει ισοδύναμα μέτρα και να προσπαθήσει να ξεπεράσει τους σκόπελους του μεταναστευτικού και του οικονομικού ζητήματος.

Παλαιότερα άρθρα: